Ексклюзиви
пʼятниця, 26 червня 2020 14:51

Недобудова від "Аркади": у Києві назріває великий будівельний скандал

  Через дії керівництва банку "Аркада" десять тисяч інвесторів можуть не отримати житло
Через дії керівництва банку "Аркада" десять тисяч інвесторів можуть не отримати житло

На столичному ринку нерухомості назріває новий скандал. Через дії керівництва банку "Аркада" десять тисяч інвесторів можуть не отримати житло, за яке вже заплатили.

Про це йдеться в статті "Добудуй або помри. Як конфлікт "Аркади" і НБУ може привести до нового "Укрбуду", опублікованій на "Економічній правді".

Так, за останній час "Аркада" повністю призупинила будівельні роботи на майданчиках трьох великих житлових масивів. Кількість інвесторів житлових комплексів "Патріотики", "Еврика" і "Патріотики на озерах" перевищує 10 тисяч чоловік.

"Сам банк має відношення до припинення будівництва житла не тільки через пов'язані будівельні компанії, але і тому, що є Керуючим фондів фінансування будівництва. Фактично банк є контролюючим посередником між забудовником та інвесторами", - йдеться в статті.

Діяльність "Аркади" привернула увагу Нацбанку. На думку регулятора, у "Аркади" немає ефективної системи управління ризиками та банк прогнозує нереалістичні фінпоказники. Щоб не допустити подальших порушень НБУ ввів ряд обмежень. У тому числі заборонив до 2021 року залучати нові депозити і заборонив продавати нерухомість в нових будинках.

Крім того виникли питання щодо законності отримання дозволів на будівництво.

При цьому повна зупинка будівництва влітку 2019 року не завадила банку заробляти на комісії за переказ грошей інвесторів на рахунки забудовників: у третьому-четвертому кварталах 2019 року і в першому кварталі 2020 року "Аркада" сумарно заробила 155,8 млн грн за внутрішньобанківські перекази. "Аркада" також отримувала комісійні як Управитель ФФБ. Загальний розмір комісійних доходів банку "Аркада" по обслуговуванню засобів приватних інвесторів в житлове будівництво з 2014 по 2019 роки склав 2,69 млрд грн. Ще 41 млн грн "Аркада" заробила в 1 кварталі 2020 року, коли будівельні роботи зовсім не велися.

Сьогодні для того, щоб не допустити повної "заморозки" будівництва та появи ще однвєї скандального недобудови, керівництву "Аркади", зокрема, голові правління та власнику 75% акцій банку Костянтину Паливоді необхідно піти на діалог з Нацбанком і київською владою. Однак в "Аркаді" поки шукати компромісів поки не хочуть.

Зараз ви читаєте новину «Недобудова від "Аркади": у Києві назріває великий будівельний скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути