понеділок, 24 вересня 2018 15:28

Не Брайлем єдиним: у столиці відкриють сучасну бібліотеку для слабозорих

Не Брайлем єдиним: у столиці відкриють сучасну бібліотеку для слабозорих
Завдяки дуже швидкому автофокусуванню, очі читача не піддаються додатковому навантаженню

Завтра, 25 вересня, у Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка відкриється нова локація з місцями для роботи в інтернеті та читання літератури людьми з короткозорістю, дальтонізмом, залишковим зором, сліпотою та іншими порушеннями зору.

Устаткування для створення відділення для людей з вадами зору придбали за гроші благодійників. Їх зібрали на благодійній барахолці Кураж Базар ще у в травні, пише obozrevatel

У бібліотеці встановлені 2 відеозбільшувача з камерою високої роздільної здатності та 24-дюймовим монітором для відображення збільшеної області. Вони призначені для читання книг, перегляду фотографій, карт і газет людьми із залишковим зором. Пристрої можуть збільшувати зображення до 64 крат.

Ці пристрої можуть застосовуватися навіть для малювання і вишивання бісером людьми з порушеннями зору. Устаткування має спеціальні функції для додаткової зручності користувачів: лінії та маски для комфортного читання, стоп-кадр і функції пошуку, 33 колірних режимів відображення області тексту. Це зручно для людей, які не бачать певні кольори або бачать тільки в конкретній колірній гамі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для друку книжок шрифтом Брайля шукають 16 тисяч доларів

Завдяки дуже швидкому автофокусуванню очі читача не піддаються додатковому навантаженню. Один із відеозбільшувачів підключений до комп'ютера, що дає можливість комфортно працювати одночасно і з фізичними носіями інформації, і з інформацією в електронному вигляді. Для цього на комп'ютер додатково встановлене програмне забезпечення екранного збільшення.

Для тотально незрячих відвідувачів бібліотеки створено окреме робоче місце.

На комп'ютер встановлена програма екранного доступу Jaws for Windows. Це найпопулярніша в світі програма екранного доступу.

Завдяки мовному синтезатору інформація з екрану зчитується вголос. Так незрячі люди мають можливість прослухати не тільки аудіокниги і файли в аудіо-форматі, але й тексти в усіх текстових форматах, а також у спеціальних форматах для незрячих DAISY. Ця програма прочитає вголос і відкриє доступ незрячій людині до найрізноманітнішого контенту.

Відкриття відбудеться 25 вересня о 11:00 на проспекті Перемоги, 25а (бібліотека ім. Т.Г. Шевченка).

Зараз ви читаєте новину «Не Брайлем єдиним: у столиці відкриють сучасну бібліотеку для слабозорих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути