пʼятниця, 27 липня 2018 20:22

"Мусила триматись за стіни" - біля Києва під воду пішло домогосподарство
5

25 липня у столиці за 3 години випала тримісячна норма опадів. У селі Софіївська Борщагівка, яке межує на півночі з Києвом, під воду буквально пішло домогосподарство.

Двір Любові Маршаріпової огинає місцева річка Борщагівка. У середу вона вийшла з берегів і заповнила її двір. У будинку рівень води сягав півтора метри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулиця, що стала озером: показали врачаючі фото після негоди

"Останні три роки влітку нас часто підтоплює. Але такого ще не було", - розповідає жінка. - Вода з такою силою пливла, що мусила триматись за стіни".

У дворі повсюдно лежить хатнє начиння, що сушиться після підтоплення: телевізори, пральна машина, холодильники і одяг. Господиня має у дворі три будинки, здає кімнати, з того й живе. Веде до одного з них.

Цілий день лопатами викидали мул із кімнат

"До другої ночі черпали воду. Сьогодні майже цілий день лопатами викидали мул із кімнат. Двір хоч і великий, але немає місця все розкидати, аби сохло, - показує на гору речей, складених на ліжках і столах. - Оце покуди на стіні вологий слід — стояла вода. Більше метра. Все плавало: меблі, техніка, одяг і постілі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В п'ятницю в Києві знову очікується злива і підтоплення

Любов Маршаріпова стоїть серед двору на якому сушиться домашнє начиння
Фото: Gazeta.ua
"Тільки восени купила новий котел. Він обігрівав усі приміщення і грів воду", - розповідає господиня
Підтоплення розпочались 7 років тому, останні три — сильні
114 тисяч вклала Любов Маршаріпова в захисний мур, але цього разу він її не врятував
"Будемо сушити все і потихеньку відновлюватись. На владу надій не маю", - розповідає господиня

Йдемо до гаража, в ньому теж горою стоїть різноманітне начиння.

"Морозильну камеру доведеться викинути, - жаліється господиня. - Тільки восени купила новий котел. Він обігрівав усі приміщення і грів воду у бойлери, а тепер не знаю, чи все це увімкнеться і на скільки потягне ремонт".

На городі у мулі лежить полуниця, теплиця великої води теж не пережила. Любов Маршаріпова веде до річки. Розповідає, що підтоплення розпочались десь 7 років тому, останні три — сильні.

Вода не встигає пройти і їй нікуди дітись

"Раніше русло було ширше. Люди будувались, засипали русло і робили загати. А ще позрізали верби, що раніше укріплювали берег, - розповідає. - А головне, далі річку пустили в труби, під землю. Вода не встигає пройти і їй нікуди дітись".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти розповіли, чому Київ "іде під воду" і хто в цьому винен

Жінка з чоловіками, що орендують у неї житло, намагались розчищати русло, але дійшли до труб, а далі зробити нічого не можна.

Вкінці городу берег укріплений бетонним муром. Коли торік затопило город, господиня звела його.

"114 тисяч вклала в цей мур, позичених грошей ще не віддала. Думала буду спокійно спати, але цього разу він мене не спас", - розповідає.

114 тисяч вклала в цей мур, позичених грошей ще не віддала

На запитання, що робитиме далі, знизує плечима: "Будемо сушити все і потихеньку відновлюватись. На владу надій не маю. Наш депутат сказала, що повідомила сільську раду і приїде комісія, але мені не віриться. Три роки тому ще з сусідами ходили і нічого. Там, - показує на будинки нижче по течії, чиї господарі звузили русло, - люди високих категорій живуть, і сільська рада безсила".

Люди високих категорій живуть, і сільська рада безсила

Через важкі погодні умови знеструмлено 117 населених пунктів у 7 областях України

Зараз ви читаєте новину «"Мусила триматись за стіни" - біля Києва під воду пішло домогосподарство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути