Ексклюзиви
пʼятниця, 13 червня 2008 07:15

Мости через Дніпро взяли під цілодобову охорону

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Охоронець Московського мосту Микола Беланюк на власному робочому місці. Його колеги говорять, що за одну добу чергування на мосту заробляють орієнтовно 125 гривень
Охоронець Московського мосту Микола Беланюк на власному робочому місці. Його колеги говорять, що за одну добу чергування на мосту заробляють орієнтовно 125 гривень

На в"їзді та виїзді на всі київські мости установили білі кабінки з синіми дашками. Із 16 травня в кожній є охоронець. На мостах Московському та через Десенку чергують чотири людини. Вони — працівники приватної охоронної фірми "Інвест-Ґруп".

— Слідкуємо, що тут робиться. Якщо аварія, записуємо номери машин, передаємо диспетчерові. Перевіряємо, чи не ушкоджені відбійник і перила. Маємо наглядати, аби ніхто не спустився з мосту вниз і не викрутив лампочок декоративної підсвітки, — розповідає "ГПУ" 41-річний охоронець Анатолій.

У середу в обідню пору він чергував при в"їзді на Московський міст із боку Петрівки. Чоловік обідає картопляною "Мівіною" в кабінці. Умови в ній  спартанські: три вікна, оббиті пластиком стіни. Ліжка й стола немає, зате є два стільці, розетка, вимикач. На підвіконнику грає радіоприймач. У кабінці жарко, Анатолій пітніє.

Кожен охоронець має рацію, гумову палицю, газовий балончик і ліхтар. Анатолій на роботу приходить о 10.00, чергує добу. Потім має вихідний. Тоді їде електричкою додому, в село Мар"янівка на Полтавщині.

Із боку Троєщини міст через Десенку охороняє Микола Беланюк, 42 роки. Чоловік каже, що кореспонденти "ГПУ" — його перші гості. Цей міст охороняти легше за Московський. Удень майже не треба ходити ним, усе видно з кабінки. Чоловік говорить, що робота важка. Микола чергує три доби поспіль, потім має три вихідні.

— Спати ніде. Але нам це й заборонено. Можна покимарити вдень хвилин зо 20. Я живу в Ємільчинському районі на Житомирщині, у селі. То перших дві години, коли виходжу на службу, приходиться адаптовуватися. Тут немає чим дихати, багато вихлопних газів. Звикаєш за пару годин.

За час чергування Миколи Беланюка нічого особливого не сталося. Уночі  мостом ходять багато нетверезих. Вони гуляють біля Дніпра, а потім ідуть додому. Чоловік каже, що серед охоронців Московського столичних жителів немає.

— Не розумію — навіщо усе це... Треба наглядати за залізничними мостами, мостом метро. А на Московському? Охоронці ж просто сидять у кабінках, нічого не роблять, — каже "ГПУ" Костянтин Крайніков, 25 років, який прогулюється мостом.

— Мости ми охороняємо з 16 травня. Московський — стережуть не лише приїжджі, серед них є кияни та люди з області, але приїжджих охоронців — більшість. Місцеві хочуть багато грошей. Якби вони охороняли мости, то вони, напевне, були б золотими, — каже "ГПУ" Володимир Лесь, 33 роки, директор фірми "Інвест-Ґруп".

Завдяки чому й на яких конкретно умовах підприємство виграло тендер, Лесь повідомляти відмовляється. Каже, це комерційна таємниця.

Окрім мостів, "Інвест-Ґруп" дотепер охороняла також Київський міський педагогічний університет ім. Грінченка.

Розпорядження про охорону всіх мостів через Дніпро, включно з пішохідним, міський голова Леонід Черновецький підписав 10 грудня 2007-го. Київрада планувала виділити на охорону упродовж року 5 млн грн. Розпорядження підписали після повідомлення, що невідомі викрутили з мосту Патона дорогі лампи декоративного освітлення. Ця новина розгнівила мера. Міст метро раніше і нині охороняють працівники міської міліції.

Шулявський міст охороняють півтора року

Першим у столиці почали охороняти Шулявський шляхопровід. Його у місті називають мостом. Приватні охоронці з"явилися на ньому після пожежі, яку визнали підпалом, у вересні 2006-го. Тоді вогонь знищив ринок секонд-хенду, розташований унизу, пошкодив опори моста.

Зараз ви читаєте новину «Мости через Дніпро взяли під цілодобову охорону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути