понеділок, 29 серпня 2016 18:03

"Мене били четверо. Одягли мішок на голову, наручники" - активіст Медведько про справу Бузини

"Мене били четверо. Одягли мішок на голову, наручники" - активіст Медведько про справу Бузини
Фото: Тарас Подолян

"Справу Бузини сфабрикували проти мене, щоб помститись за активістську діяльність". Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив доброволець полку "Київ-2", батальйону "Гарпун", активіст організації націоналістів "С14-Січ" 26-річний Андрій Медведько з позивним "Менсон". Його торік звинуватили у вбивстві журналіста Олеся Бузини. Активісти запевняють, що справа сфабрикована.

"18 червня 2015-го вранці поїхав з другом у справах. Заїхали до нього за документами, потім збирались випити кави. Це було близько 7-ї ранку. Я зазирнув під машину. Під нею висіла "шайба" - це пристрій стеження, який в режимі онлайн показує пересування. Зняв її.

Друг повернувся. Ми тільки сіли в машину, як нас оточили кілька автівок, в кожній по 4-5 людей. Нас підрізали. Збоку відкрили двері і почали стріляти: вгору, потім двічі в наш бік. Я пригнувся. Нас витягли з машини і почали бити. Подумав: "Це мене так б'ють, тому що я зняв їх "шайбу". А вона коштує 200-300 баксів. Якщо оперативник загубив "шайбу", то йому оголосять догану і позбавлять премії. Думав, що зараз віддам її і все закінчиться - привезуть до райвідділу, розкажуть якусь фігню і відпустять", - згадує Медведько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "2013 року націоналістам проломлювали голови кастетом" - активіст Андрій Медведько

За словами активіста, правоохоронці були налаштовані серйозно і погрожували. Він боявся за своє життя.

"Мене били четверо. Розбили носа, одягли мішок на голову, наручники. Посадили в машину. Їдемо. Питають прізвище. Я: "Ти що, не знаєш, кого оце пакуєш зі стріляниною?" Він: "Ти Карась?" Я: "Ні, Карась - то інший" (Євген Карась - лідер "С14" - Gazeta.ua). Він: "Був би ти Карась, я б тебе убив". На той момент це здалось серйозним аргументом. Знайомі казали, що була рознарядка вбивати нас. Оскільки я був з другом, а ще вибігли люди з приватних секторів, коли почули постріли, то вони просто побоялись, бо були без масок. Цих оперативників впізнати я можу.

Привезли в УБОЗ (управління боротьби з організованною злочинністю - ред.) на вулиці Антоновича. Як тільки завели, зняли мішок і одразу почали бити. Слідчий Могильний каже: "Знаешь, в чем тебя подозревают?" "Ні". Дали прочитати обвинувачення: так і так - убив Бузину. Читаю і думаю: "Ага, це бред. Зараз мені щось серйозне будуть пропонувати". Але не усвідомив, що збираються на мене це вішати. Потім виявилось, що таки не розігрували.

Зрозумів, що це не жарт, коли привезли на суд одразу після слідчого. Знімають мішок, бачу - там купа камер стоїть. Думаю: "Ого". Поки виводили, знову мішок на голову. Заради сміху могли головою в стінку завести. Їхали, погрожували, били. На суді в мене одразу почали брати інтерв'ю. Я розгубився, бо не щодня ПЖ світить (довічне позбавлення волі - ред.). Присудили нам два місяці ув'язнення. Тоді я ще не знав, що Аваков вийшов і на всю країну заявив про затримання нас - ніби вбивць Бузини", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрювані у вбивстві Бузини розповіли, як у них силоміць брали аналізи ДНК

Медведько впевнений, що справу проти нього сфабрикували, але бояться це визнавати.

"Вважаю себе політв'язнем, бо, по-перше, мене таким визнали українські організації, наприклад, Національний центр правозахисту. По-друге, вбивства я не скоював. Це репресії за політичну діяльність. Видно, ми якось перейшли дорогу серйозним людям.

Справа Бузини вигідна тому, хто його вбив. А щодо нас - то це помста Василя Паскала (колишній заступник міністра МВС України, восени 2015-го усунений від роботи - ред.) за активістську діяльність. Поки був на посаді Паскал, ми сиділи безпросвітно. Як тільки його звільнили, ми вийшли. Мені здається, Авакова просто обдурили. Не думаю, що міністр детально вивчав цю справу. Подивився на основні точки, спитав: "Точно так?" Йому відповіли, що так. І він поспішив зробити ту гучну заяву. А тепер відмовлятись від своїх слів буде не дуже приємно. Він же сказав, що в цій операції брали участь найкращі слідчі, оперативники, судді і так далі. А репутація - дорога річ", - зазначив "Менсон".

Нагадаємо, журналіста Олеся Бузину вбили 16 квітня 2015 року на вулиці Дегтярівській у Шевченківському районі Києва біля будинку, де він мешкав. За даними МВС, він загинув від поранень в груди і голову з пістолета ТТ, кулями калібру 7,62. У червні Андрія Медведька та Дениса Поліщука затримали за підозрою в умисному вбивстві.

9 грудня 2015 року суд відпустив під домашній арешт Дениса Поліщука, а 31 грудня - Андрія Медведька. 28 січня 2016 року Андрію Медведьку Печерський суд змінив цілодобовий домашній арешт на частковий з 19:00 до 8:00.

У квітні-травні цього року суд відпустив підозрюваних за відсутністю доказів їх провини.

Повне ексклюзивне інтерв'ю читайте у найближчих номерах журналу "Країна" та стежте за анонсами на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Мене били четверо. Одягли мішок на голову, наручники" - активіст Медведько про справу Бузини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути