вівторок, 17 квітня 2007 07:03

Максимові Рильському поклали одну цукерку

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  До пам’ятника на могилі футбольного тренера Валерія Лобановського, який помер 13 квітня 2002 року, в Провідну неділю принесли гвоздики, нарциси та корзинку цукерок. Він похований на Байковому цвинтарі у Києві, на ”елітній” ділянці №42
До пам’ятника на могилі футбольного тренера Валерія Лобановського, який помер 13 квітня 2002 року, в Провідну неділю принесли гвоздики, нарциси та корзинку цукерок. Він похований на Байковому цвинтарі у Києві, на ”елітній” ділянці №42

Минулої неділі на Байковому цвинтарі в Києві поминали померлих. На ділянці N42 покояться банкір Вадим Гетьман, міністр транспорту Георгій Кірпа, хірурги Микола Амосов та Олександр Шалімов, футбольний тренер Валерій Лобановський.

— Убили, гады! — Тамара Кир"якова, 68 років, показує на стелу з білого мармуру з портретом Георгія Кірпи. — І Кравченка вбили, і Кушнарьова. Він же мав бути президентом!

— Ви когось із цих політиків знали? — запитуємо жінку.

— Ні, але добре знаю першу дружину Івана Плюща, Наталію. Мої батьки поховані поруч з їхнім сином. От вранці з нею бачилися.

Тамара Яківна каже, що після смерті сина пані Наталя уникає людей.

— Вона першою зайшла до квартири і побачила сина розрізаного на 96 шматків. Після цього лежала в психушці з тихим божевіллям. А Плющ тоді знайшов собі масажистку. У нього вже донька від цієї масажистки в школу ходить, — розповідає Тамара Яківна.

На нагробку В"ячеслава Чорновола запалені дві червоні лампадки, лежать маленький шматок хліба та одна крашанка. Позаду хреста — дві порожні трилітрові банки та старий вінок без напису. По боках два вінки зі штучними квітами, засохлий горщик калини і вінок від міськрайонних організацій Народного руху України та Української народної партії міста Самбір Львівської області. Охоронці говорять, що сьогодні біля могили покійного з родичів нікого не бачили. Хоч нардеп від Партії регіонів Тарас Чорновіл запевняє, що відвідував могилу батька вранці:

— Я поставив на могилу квіти і свічку. Хотів відвідати маму, але вона похована у Львові. Доведеться поїхати туди на Зелені свята. У нас ще на Черкащині поховані дід та баба, там поминальна неділя наступного тижня. Якщо у Києві не буде форс-мажору, з"їжджу туди.

На могилі художниці Тетяни Яблонської, яка померла 17 червня 2005 року, немає ні квітів, ні свічок. Неподалік похований колишній керівник держдепартаменту з питань виконання покарань Володимир Льовочкін — батько Сергія Льовочкіна, керівника апарату прем"єра Януковича, а в 2002–2004 роках — першого помічника президента Кучми. Льовочкін-старший помер у грудні 2005-го.

Така могила коштує не менш як 50 тисяч доларів

— Така могила коштує не менш як 50 тисяч "зелених", — зауважує молодий чоловік, який не хоче представлятися. — Я нещодавно матір дружини ховав, матеріал габар називається — дуже дорогий граніт. А білий хрест обійшовся тисяч у десять, робота ще на п"ять тягне. Он там також габар на сонці відблискує.

Чоловік показує на могилу Валерія Малєва, який загинув 6 березня 2002 року в автокатастрофі. Він був директором "Укрспецекспорту", відповідав за продаж української зброї під час скандалу з "Кольчугами". На монументі в нього 22 гвоздики.

На могилі колишнього першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького близько кілограма цукерок, пасочки та печиво, багато квітів. Біля поховання хреститься та б"є чолом об плиту чоловік напідпитку. Потім забирає цукерки. Поруч стоїть жінка в брудній коричневій куртці з великим букетом червоних гвоздик та сумкою пасок і крашанок.

— Ви його знали? — запитуємо.

— Я його читав, — каже чоловік і починає ридати.

— Що саме?

— Всі книжки його.

— Нет, Саша, он командовал Украиной, — поправляє його супутниця і представляється Оксаною Хивренко, 40 років.

Парочка забирає цукерки та печиво і йде до наступної могили. Там чоловік знову починає хреститись і плакати.

— Еще Лёне цветы занесу, — вголос говорить сама із собою Ольга Скачкова, 60 років, підходячи до пам"ятника акторові Леоніду Бикову. — Його весь світ знав, а я особисто — ні, — кладе жовті нарциси. — У мене тут батько похований. У нього плита маленька, а його ж 1943-го Сталін особисто відкликав із фронту, аби відбудовував Хрещатик.

Біля білої стели екс-міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка зранку лежала одна червона крашанка, увечері — шматочок паски.

Поетові Володимиру Сосюрі поставили корзину зі штучними рожевими трояндами від Соціалістичної партії України. Павлові Тичині вінок зі штучних квітів принесли учні гімназії N191, яка носить його ім"я. Максимові Рильському одну трюфельну цукерку в синій обгортці поклала жінка, яка проходила повз.

Зараз ви читаєте новину «Максимові Рильському поклали одну цукерку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути