Ексклюзиви
четвер, 19 квітня 2007 07:00

Липу Петра Могили лікували паркетним клеєм

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  28-річний Сергій (на дереві) та 25-річний Валентин заповнили дупло на липі паркетним клеєм СК-3-1
28-річний Сергій (на дереві) та 25-річний Валентин заповнили дупло на липі паркетним клеєм СК-3-1

У середу біля Десятинної церкви лікували 400-річну липу. За легендою, її біля руїн посадив у середині XVII ст. митрополит Київський Петро Могила. Отвори у стовбурі заклеювали паркетним клеєм СК-3-1, перемішаним із тирсою. Зазвичай ним заклеюють дерев"яні речі ручної роботи.

— Спочатку ми вичистили всю гниль із середини, обробили розчином, — розповідає директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко, 40 років. — Такий ремонт потрібно проводити один раз на п"ять-десять років, востаннє ж це дерево лікували ще 1970-го.

Борейко каже, що своїх власних 300 доларів на "операцію" дала журналістка з телеканалу "1+1", але ім"я її називати відмовляється. 33-річний Тарас Мельничук із управління охорони навколишнього природного середовища КМДА додає:

— Не про це потрібно писати. Мерія вже другий рік виділяє гроші на лікування дерев. Торік 14 тисяч гривень виділили, цьогоріч передбачили 25 тисяч. Будемо проводити тендер на виконання робіт.

43-річний Федір Молочний зі служби контролю зелених насаджень міста Києва взагалі обурюється, що липу взялися лікувати без відома його організації.

— Ми липою ще з минулого року займаємося, готуємо проект, — каже він. — А ці люди ні з ким не узгодили. Я навіть не знаю, чим вони мажуть. Вони можуть нашкодити дереву.

— Ми обстежували липи в листопаді. У кроні було багато сухих гілок. Їх потрібно окультурити. А дупла в жодному разі не слід було закладати, — твердить завкафедри ландшафтної архітектури Аграрного університету Анатолій Кушнір. — Воно так ще більше буде рости. Його треба вичистити від гнилі і залишити для провітрювання.

Що начебто липу посадив Петро Могила, відомо тільки з народного переказу. Але дендрологи кажуть, що дереву точно більше чотирьох сотень років.

— Чітко визначити вік липи ми не можемо, — говорить Володимир Борейко. — Учені вік визначили за обхватом стовбура — у липи це 4 метри.

Митрополит Могила справді міг посадити це дерево. За словами професора Надії Нікітенко, яка 30 років працює в Національному заповіднику "Софія Київська", митрополит багато уваги приділяв руїнам Десятинної церкви.

— У 1635 році під патронатом Могили розкопали фундамент і знайшли мармуровий саркофаг з останками князя Володимира. Куди подівся той саркофаг, ми не знаємо. Але опис Києво-Печерської лаври з XVIII століття повідомляє, що череп князя Петро Могила віддав до Успенського собору лаври, правицю — до Софії, а нижню щелепу — до Москви, — каже Надія Іванівна.

— Якщо дерево вчасно доглядати, воно стоятиме ще довго, — запевняє Володимир Борейко. — Воно не сохне, бо має добре коріння. Якщо ж запустити, через два роки може ламатися й від невеликого вітру.

У Києві лікувати треба 35 старих дерев, додає Борейко.

— Є дерева, які ще не в заповіднику. Наприклад, на Борщагівці є 300-річний дуб, у якого один бік спалений. В Україні традиції лікувати дерева немає. У Польщі, Великій Британії на це держава виділяє окремі гроші.

Зараз ви читаєте новину «Липу Петра Могили лікували паркетним клеєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути