Ексклюзиви
середа, 03 вересня 2008 18:08

Кращі проекти реконструкції "Арсеналу" не розголошують

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Так тепер виглядає споруда Старого Арсеналу на вулиці Івана Мазепи, Печерськ. Її збудував протягом 1783–1803 років німецький архітектор Іоанн Меллер
Так тепер виглядає споруда Старого Арсеналу на вулиці Івана Мазепи, Печерськ. Її збудував протягом 1783–1803 років німецький архітектор Іоанн Меллер

До фіналу на найкращий проект реконструкції культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" вийшли сім учасників. Але імен їхніх авторів та самих проектів до грудня не розголошуватимуть.

Два тижні тому в столиці завершився перший етап конкурсу. 20 серпня за зачиненими дверима у приміщенні державного підприємства "Мистецький арсенал" зустрілися іноземні зодчі. З Данії приїхав Луїс Бекер, із Франції — Філіп Шекс. Була німецька архітекторка Ребекка Честнат та Марсель Мейлі зі Швейцарії. Владу представляв віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник, міністр культури Василь Вовкун та керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк. Конкурс організувала німецька компанія Phase 1.

— Його проводять конфіденційно. Проекти та імена учасників тримають у таємниці до закінчення конкурсу, тому нікого на засідання не запрошували, — каже "ГПУ" Олена Прохорчук, 27 років, помічник Ігоря Дідковського, гендиректора держпідприємства "Мистецький арсенал". — Переможця визначать 1 грудня, тоді й покажуть усі проекти. Навіть журі не знає, які з них кому належать. Цього вимагають правила міжнародного змагання.

— За проектом, на заповідній території, у буферній зоні пам"ятника ЮНЕСКО, де взагалі будувати не можна, хочуть звести 17 об"єктів. Уявляєте? — розповідає Георгій Духовичний, 54 роки, віце-президент міської організації Національної спілки архітекторів. —  Серед них — готель і концерт-зал на півтори тисячі глядачів. Де все це розмістять?

Духовичний не підтримує ідеї з конкурсом. Запевняє, що Міжнародна спілка архітекторів не визнає його. Олена Прохорчук зауважує: офісів і бізнес-центрів у "Мистецькому арсеналі" не буде. Ділянка "Арсеналу" межує з комплексом пам"яток Києво-Печерської лаври, що охороняє ЮНЕСКО.

— Що значить межує? Є охоронна зона, біля якої будувати не можна. Межувати може й на лівому березі — хай там зводять. Раніше, щоб дійти до лаври, треба було вимити за кілометр руки й ноги, голову покрити хусткою, і тільки тоді прямувати до святині! А вони збираються споруджувати кіноконцертні зали, готелі й житлові будинки невідомо кому. Києво-Печерська лавра і Стара фортеця — це пам"ятники історії й культури високого рівня. Таких в Україні більше немає. Там не можна будувати. Ясно одне — на цій території можна добре заробити. Можливо, тому й затіяли конкурс, — зазначає Олександр Колесніков, 61 рік, заслужений архітектор України.

Конкурс на реконструкцію "Мистецького Арсеналу", що на вул. Івана Мазепи, 28–30, оголосили 14 лютого 2008-го. Учасники мають розробити генплан музейного комплексу, в якому планують розмістити центр української музики із концертними залами, музей сучасного мистецтва, міжнародний центр екранних мистецтв, центр творчих індустрій та реставраційний центр. Крім того, проектом передбачене дитяче містечко, парк, чотиризірковий готель і паркінг. Ділянка охоплює 9,8 га. Із 133 архітектурних бюро до змагань допустили 21 учасника із 13 країн.

Зараз ви читаєте новину «Кращі проекти реконструкції "Арсеналу" не розголошують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7643
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути