Ексклюзиви
понеділок, 20 жовтня 2008 17:17

Колишні наркомани залякують вуличних "бариг"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Колодяжний, 31 рік (ліворуч) і 32-річний Степан Давидюк біля під’їзду 16-го будинку на вулиці Порика, Виноградар. Чоловіки стоять біля вікна, через яке, стверджують, Червонець продає наркотики
Сергій Колодяжний, 31 рік (ліворуч) і 32-річний Степан Давидюк біля під’їзду 16-го будинку на вулиці Порика, Виноградар. Чоловіки стоять біля вікна, через яке, стверджують, Червонець продає наркотики

"Столичні аптеки зараз не продають трамадол та інші наркотичні препарати. Всі залежні від трамадолу люди кажуть — купити цей наркотик у місті важко. Так сталося через наші акції. Увесь наркобізнес у місті кришує міліція. Вони попросили фармацевтів кілька днів не продавати наркотики. Сподіваються, ми припинимо протести. А після цього, думаю, знову спробують поновити продаж", — розповідає "ГПУ" Сергій Кушнірук, 30 років.

У п"ятницю Сергій і півсотні колишніх наркозалежних із громадського руху проти наркокорупції і наркоманії прийшли до будинку N16 на вул. Василя Порика, Виноградар. Вони стверджують, що в квартирі N4 на першому поверсі живе колишній в"язень, якого в столичному кримінальному світі звуть Чєрвонцем. Він — один із найвідоміших продавців наркотиків на Виноградарі. Люди стояли під його вікнами. Хочуть психологічно залякати чоловіка, змусити його не продавати наркотики.

— Останнім часом Чєрвонєц торгує конфіскованим героїном, — каже 31-річний Сергій Колодяжний. — Наркотики йому поставляють міліціонери. Тепер він не платить їм долю, як раніше, а продає їхні наркотики, а виручені гроші — віддає.

Сергій Колодяжний додає, що мешканці будинку N16 збирали підписи, направляли до міліції, кілька разів просили ліквідувати наркопритон.

— Зверталися до дільничного, а той розводить руками. Запевняє, що нічого не може зробити. А людям страшно в під"їзд зайти. Відкриваєш у парадному лічильник, а з нього пусті шприци-"баяни" випадають, — говорить Колодяжний.

Мешканці будинку N16 підтверджують, що у квартирі, на яку вказують, є наркопритон. Але називатися люди бояться.

Колишні наркомани кажуть, що фармацевти і власники малих аптек припинили незаконний продаж трамадолу. Але його, так само, як і героїн, опіум можна купити у вуличних торговців, або ж "бариг", як їх називають. Спродують наркотики у своїх квартирах. Тому члени громадського руху почали пікетувати їхні оселі. Визначають найбільших торговців, обіцяють із понеділка брати в облогу їхні помешкання двічі на тиждень. Люди, з якими розмовляв кореспондент "ГПУ", стверджують: міліцейські відділи боротьби із незаконним обігом наркотиків знають ці адреси. Але ліквідувати незаконний продаж не поспішають.

— Ми не раз надавали міліції докази продажу наркотиків у аптеках і квартирах, — зазначає Сергій Кушнірук. — Аптеку на Жилянській закривали із працівниками СБУ ще влітку. Але в ній нещодавно знову продавали наркотики. Сподіваємося, її закриють.

Минулого тижня сотня активістів із руху проти наркокорупції і наркоманії самі вилучали трамадол у кількох аптеках міста. На вул. Жилянській люди зайшли в аптеку, знайшли сховище з трамадолом і гроші, виторгувані за наркотики. Трамадол спалили біля входу. Усіх учасників затримала міліція. Проти п"ятьох, яких вважають організаторами, порушили кримінальні справи за хуліганство. Нині вони перебувають на підписці про невиїзд, кожному загрожує від 5 років позбавлення волі. Інших відпустили.

Колишні наркозалежні протестували біля аптек, які незаконно продають трамадол, закликали молодих людей не вживати цей препарат. Писали на стінах аерозолем: "Тут продають трамадол".

Зараз ви читаєте новину «Колишні наркомани залякують вуличних "бариг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути