четвер, 11 листопада 2010 15:44

Київські чиновники займаються рейдерством - західні ЗМІ

Київські чиновники займаються рейдерством - західні ЗМІ

Рейдерське захоплення владою ХК "Київміськбуд" веде до масового відпливу інвестицій з України.

Про це йдеться у статті "Бізнесмени-чиновники не залишають шансів іноземному бізнесу в Україні", опублікованій на британському інтернет-сайті 24dash.com і сайті Forbes.

Як зазначає автор статті, "нова влада, що прийшла в 2010 році в Україну після президентських виборів, продемонструвала українському і західному суспільству бажання контролювати найбільш прибуткові галузі економіки за будь-яку ціну. Деяким великим інвесторам вдалося домовитися з владою, як, наприклад, це відбулося з власником "Криворіжсталі" Лакшмі Мітталом. "Київміськбуду" ж домовитися не вдалося".

Видання нагадує, що київські чиновники на чолі з першим заступником голови Київської міської державної адміністрації Олександром Поповим, "прикриваючись ім'ям Президента Януковича", заявили, що "Київміськбуд" має бути обов'язково повернений у комунальну власність.

Автор статті зазначає, що до 2009 року компанія "Київміськбуд", 80% акцій якої належали мерії Києва, "унаслідок неефективного менеджменту зазнавала збитків, і не могла прибутково працювати і сплачувати податки. Мерія Києва тричі безуспішно намагалася продати компанію, але жоден з аукціонів не залучив реальних учасників. Дорога будівельна компанія з початком світової кризи 2008 року, коли попит на житло впав удвічі, не була затребувана на ринку. І лише в 2009 році знайшлися іноземні інвестори, які повірили в Україну і мали сміливість ризикнути вкласти свої гроші в "Київміськбуд". Впродовж 2009 року почалася реструктуризація, реінжиніринг бізнес-процесів, упровадження сучасних методів управління, навчання персоналу. Всі ці заходи привели до того, що вже у вересні 2010 року рейтингове агентство "Експерт-Рейтинг" назвало "Київміськбуд" найбільш надійною будівельною компанією України". Унаслідок позитивних змін після приходу іноземних інвесторів вартість "Київміськбуду" зросла до 300-500 мільйонів доларів.

Прибутковість і успіхи компанії на житловому ринку відіграли злий жарт з іноземними інвесторами "Київміськбуду". У жовтні 2010 року чиновники Київської мерії почали вороже поглинання "Київміськбуду". Столичний віце-мер, сидячи у порожньому залі, скасував продаж холдингу. Київські чиновники також задіяли бійців у камуфляжі і слідчих прокуратури. Починаючи з 6 жовтня, продовжуються суди, пише автор статті.

"Іноземним же інвесторам, які вже вклали десятки мільйонів доларів у компанію і пережили разом з нею складні часи, просто запропонували забратися геть". Все виглядає, як просте рейдерське захоплення, команда міських чиновників прикривається рішеннями судів, при цьому вдаючи, що від них нічого не залежить. Українські суди, які не є незалежними, поки приймають сторону держави. 20 жовтня Господарський суд Києва визнав право власності на 80% акцій АТ "Холдингова компанія "Київміськбуд" за територіальною громадою Києва.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Київські чиновники займаються рейдерством - західні ЗМІ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути