середа, 28 липня 2010 13:35

Київська влада передумала зносити хрущовки

Київська влада передумала зносити хрущовки

Київська влада ухвалила рішення не зносити старі будинки на Нивках, Дарниці і Святошино, а лише утеплювати і модернізувати їх.

Про це заявив заступник мера Києва Олександр Мазурчак, пише Сегодня.

"Поки що фінансових можливостей на знесення та будівництво нових будинків немає. Тому ми запускаємо проект із санації старих будинків",- зазначив він.

Хрущовки будуть лише утеплювати і змінювати у них дах, вставляти у вікна склопакети.

За словами Мазурчака, санація одного застарілого будинку обходиться у 2-2,5 млн гривень (для п'яти- і дев'ятиповерхівок), а знесення з будівництвом - у 10 разів більше. У мерії кажуть, що проект з модернізації двох будинків запустять найближчим часом, а всі 3 тисячі старих будинків зможуть відновити у найближчі 3-4 роки.

Мазурчак каже, що київські хрущовки оновлюватимуть за прикладом будинків Берліна. Там застарілі житлові будинки почали санувати ще в 1990 році, і в проект вже вклали сотні мільярдів марок і євро.

У будинках (практично такі ж, як наші хрущовки) утеплили покрівлі та горища, фасади, замінили вікна та балконні двері, оновили систему опалення і постачання гарячої води, вентиляцію.

Розробник концепції Генплану столиці до 2025 року (в ньому поки що залишається варіант зносу хрущовок) архітектор Тетяна Нечаєва зазначає, що знесення будинків невигідне для інвесторів: мало того, що треба вивозити цілі гори будсміття, так ще потрібно буде прокладати нові комунікації - адже населення в мікрорайоні після будівництва багатоповерхівок збільшиться в 2-2,5 разу, отже, їм потрібно більше води, електрики і тепла. "Та й дороги довелося б розширювати в 2-3 рази", - уточнює вона.

Як експеримент в Києві модернізували поки що лише один будинок на вул. Туполєва, 20-Д, та й то тільки два під'їзди з шести. "Інвестор відселив 30 сімей на два роки у тимчасове житло, а потім вони в'їхали в перебудовані свої квартири. За рахунок перепланування квартир житлова площа значно збільшилася. Крім того, в будинку утеплили дах, стіни, поставили склопакети та відремонтували сходові клітки", - говориться в ньому.

З початком кризи інвестор втратив інтерес до проекту.

"Люди бояться йти жити в тимчасові "квартири": насправді там гуртожиток, майже ніяких зручностей. Причому обіцяли, що тимчасово жити доведеться півроку, а затягнулося на всі два", - нарікає пенсіонер Дмитро Грабовський, житель будинку на Туполєва, 20-Д, до якого черга з модернізації так і не дійшла.

"Мене з донькою з 44-метрової "двійки" переселили в перероблену 61-метрову, зробили великий хол, розділили ванну і туалет, розширили кухню", - розповіла власниця оновленої квартири Галину Примаченко.

Нагадаємо, що в середині 2008 року столична влада планувала оголосити тендер на реконструкцію 10 кварталів у Києві.

Як повідомлялося раніше, Київміськбуд планував зайнятися реконструкцією хрущовок не раніше 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «Київська влада передумала зносити хрущовки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути