неділя, 04 червня 2017 19:15

Київ без гарячої води: до чого призведе тривале відключення ТЕЦ-6 від газу

Київ без гарячої води: до чого призведе тривале відключення ТЕЦ-6 від газу
Київська ТЕЦ-6 розташована в урочищі Колпино на північно-східній околиці Києва у Деснянському районі. Станція забезпечує централізоване теплопостачання промислових підприємств, житлових і адміністративних будинків Дарницького, Дніпровського, Подільського, Деснянського та Оболонського районів столиці.Фото: LiveJournal

Відключення ТЕЦ-6 не призведе до надмірного перевантаження інших електростанцій, їх потужності вистачить для стабільного забезпечення населення електроенергією. Але вплине на співпрацю міської влади з Київенерго.

Про це заявили енергетичні експерти у коментарі Gazeta.ua.

"Влітку споживання електроенергії не настільки велике, як узимку. Тому казати про надмірне навантаження на інші станції, яке може призвести до відключення світла населенню – не можна. Єдине на що вплине це відключення - комфорт населення, яке не матиме гарячої води", - сказав експерт Олександр Сергієнко.

Перед відключенням ТЕЦ-6 була прорахована спроможність забезпечення міста електроенергією ТЕЦ-5.

"Те що потужності ТЕЦ-5 вистачить забезпечити місто світлом прорахували завчасно. Відключають, щоб полякати народ, владу. Але проблема більш глибока. Населення просто не в змозі сплачувати по таким тарифам. Комунальне господарство недоотримало колосальну суму - 55 млрд грн. А все це наслідок непродуманої тарифної політики. Коли тарифи на газ підняли, то всі експерти попереджали, що це призведе тільки до неспроможності оплати населенням. Так воно і сталося", - сказав Олександр Сергієнко.

Найімовірнішим наслідком відключення ТЕЦ-6 від газу може стати остаточне розірвання стосунків міської влади з Київенерго, зауважив депутат Київради від фракції "Батьківщина" Володимир Бондаренко.

"Йде свідомий розвал енергетичного комплексу міста", - заявив Володимир Бондаренко.

30 травня Київтрансгаз повністю зупинив газопостачання столичної ТЕЦ-6, яка забезпечує гарячою водою і опаленням узимку житлмасиви Оболонь, Троєщину, Райдужний і Воскресенку.

ТЭЦ-6 постачала гарячу воду в 3 тис. 138 об'єктів, з них – 2 тис. 142 житлових будинків, 39 медичних закладів, 164 дитсадків та 670 відомств.

Борг Київенерго перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ для виробництва теплоенергії досяг станом на 1 травня 4,2 млрд грн. А борг за транспортування газу перевищує 370 млн грн.

"Видатки Київенерго на оплату транспортування газу становлять менше 10% загальних видатків компанії. Якщо Київенерго під загрозою відключення не знаходить коштів навіть на сплату рахунків за транспортування, це може свідчити про великі проблеми у компанії. 370 мільйонів боргу Укртрансгазу - це ще дрібнички. Нафтогазу Київенерго заборгувало 4,2 мільярди і є найбільшим нашим боржником. За таких обставин постає питання де гроші, сплачені киянами за тепло і гарячу воду" - йдеться у повідомленні прес-служби "Нафтогаз України".

Основною причиною припинення газопостачання Київенерго називає накопичені державою та споживачами борги за опалення та гарячу воду, зазначає прес-служба Київенерго. 2 млрд грн, з яких 1,2 млрд грн, які заборгувала держава, це некомпенсовані пільги і субсидії. Споживачі за гарячу воду та опалення заборгували майже 3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Київенерго прокоментували причини руйнівного прориву магістралі

З серпня цього року українцям доведеться платити за опалення по-іншому. Станеться це, якщо дану ініціативу підтримають можновладці. Наразі ж нову вимогу уже закріплено в меморандумі з МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Київ без гарячої води: до чого призведе тривале відключення ТЕЦ-6 від газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути