четвер, 29 квітня 2010 17:53

Кияни з центру міста не дали встановити пам'ятник польському поету

Кияни з центру міста не дали встановити пам'ятник польському поету
Сьогодні мешканці вулиці Костьольної в Києві не дали встановити пам"ятник видатному польському діячеві Юліушеві Словацькому в сквері біля костьолу Святого Олександра.

"О десятій помітили, що п"ятеро робочих почали лопатами рити котлован по периметру чотири на чотири метри. Запитали в них дозвіл, сказали, що зараз привезуть. Ми довго чекали, але ніхто нічого не привіз. Тоді викликали міліцію. Коли годинник на костьолі бив дванадцять – рити припинили", - розповіла Gazeta.ua член ініціативної групи Тетяна Шевчук з буд. N8.

Активісти пояснюють, що вулиця Костьольна – єдина в Україні внесена до реєстру пам"яток архітектури. Всі десять будинків кінця 19 та початку 20 сторіч.

"Аби її визнали – ми три роки збирали підписи і документи. І прихожани костьолу нам сильно допомогли підписами. Юліуш Словацький – видатний поет, але він не має жодного стосунку до Києва. Він тут навіть ніколи не був", - пояснює Тетяна Борисівна.

Місцеві згодні на декілька скульптур, але називають інші кандидатури. Їх, у свою чергу, не бажає бачити місцева влада.

"Ми згодні були поставити маленьку скульптуру Шевченку, який малював наш костьол, або Папі Іоану Павлу другому, який відвідував його. А ще в нашому будинку жив композитор Ігор Шамо, який є автором музики "Києве мій". Нам відмовили, в КМДА пояснили, що вулиця і досі зберегла своє історичне обличчя до наших часів. Тому тут не можна нічого будувати. Але на слуханнях начальник консульського відділу Посольства Республіки Польща Едвард Добровольський нам сказав, що польське рішення прийнято", - продовжила вона.

За словами Тетяни Шевчук, пам"ятник без погодження із місцевими жителями хотіли встановити ще на початку вересня минулого року.

"Це чотириметрова величезна громадина! До того ж є чіткий порядок видачі дозволів на його встановлення", - каже Шевчук.

Настоятель костьолу Святого Олександра отець Олександр Гурський коментувати події з пам"ятником не хоче.

На початку квітня віце-прем"єр-міністр України Володимир Семиноженко зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Польщі в Україні Яцеком Ключковським. Вони обговорили відкриття пам"ятнику Юліушу Словацькому у Києві.

Пам"ятник із бронзи на граніті виготовили у Польщі. Привезли до Києва – у вересні минулого року. Зараз він "валяється" в реставраційних майстернях міста, де ремонтують скульптуру засновникам Києва.

Зазначимо, що Україні Словацький присвятив свої твори "Пісня козацької дівчини", драми "Ян Казимір" та "Срібний сон Саломеї", поему "Змій". Народився у Кременці на Волині.
Зараз ви читаєте новину «Кияни з центру міста не дали встановити пам'ятник польському поету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути