четвер, 23 травня 2013 17:00

"Кияни пасивні, але за доброї інформаційної кампанії заблокують Київраду" - експерт

"Кияни пасивні, але за доброї інформаційної кампанії заблокують Київраду" - експерт
Сергій Таран. Фото: radiosvoboda.org

Засідання XI сесії Київської міської ради VI скликання, яке відбулося 22 травня, мало бути останнім. Бо згідно Конституції, 2 червня 2013 року закінчується термін повноважень господарського органу столиці в теперішньому складі. Попри те, що ще у квітні Київрада звернулась до Верховної Ради з проханням провести вибори, більшість народних обранців на нього не зголосились.

Громадські організації вже заявили про акції протесту 2 червня на Хрещатику, 36. Політолог, експерт Центру політологічних і соціологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран вважає, що Київрада після другого червня стає нелегітимною ні юридично, ні політично. Про це та про враження від минулого засідання він розказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Прокоментуйте вчорашній штурм міськради "свободівцями"?

- М'які законні методи на Київраду вже не діють. Тому поведінка "Свободи" цілком адекватна й логічна тій ситуації. Вони привернули увагу до проблем господарського органу столиці.

Тобто "Свобода" себе не дискредитувала, як це люблять повторювати провладні політики?

- Навпаки, дискредитувала себе влада. Народні депутати просто зайшли до сесійної зали, куди їх не пускали з порушенням закону. Вони мають доступ до засідань всіх місцевих рад. Те, що "свободівці" зняли двері, щоб виконати закон — це незрівнянно менше порушення, ніж те, що збирається робити влада - проводити засідання сесії Київради після закінчення її каденції.

Галина Герега (секретар Київради — ред.) заявила, що вона чекатиме висновків Конституційного суду або рішення Верховної Ради. Чи проводитимуться засідання після 2 червня? Чи буде кворум?

- Скоріше проводитимуться. І тоді події, які відбувалися вчора в Київраді здадуться квіточками. Зараз депутати від більшості, зокрема Алла Шлапак, заявляють: якщо Верховна Рада не призначить вибори у столиці, у київських депутатів немає права збиратись влітку. Говорять так, бо ще немає рішення Конституційного Суду. А щойно він з'явиться, то можуть відмахнутися, мовляв, от ми й не хотіли, але ж Суд вирішив.

Коли слід очікувати рішення Конституційного Суду?

- Його мають оголосити до 2 червня. Інакше який статус носитиме Київрада в проміжку між закінченням своїх повноважень та його рішенням? Потрібно не чекати його, а проводити вибори.

Чому на початку дня голосування Галина Герега говорила депутати не осилять весь порядок денний — 264 проекти рішень, засідання перенесуть, хоча зрештою вони сиділи в сесійній залі до дев'ятої години, доки не проголосували всі земельні питання?

- Галина Герега розуміє, що центральна влада може піти на певний розіграш ситуації. Окрім цього непрогнозована поведінка народних депутатів від опозиції, які можуть заблокувати подальші засідання Київради, посилаючись на її нелегітимність. Тому потрібно було якнайшвидше прийняти заплановане.

Зараз чисельні громадські організації анонсують проведення пікетів та акцій з вимогою проведення виборів у столиці. Якою може бути реакція громадськості, якщо все ж Київрада вирішить продовжувати свою роботу?

- Можна очікувати акцій, які йтимуть по висхідній. Будуть адресними. Кияни пасивні. Але у випадку гарної інформаційної кампанії громадським організаціям вдасться їх розбудити. Може бути силовий захват Київради. Як показує досвід — це єдиний дієвий спосіб робити хоч щось, якщо іншого нічого робити не можна. Але результат буде, якщо на вулиці вийде десь три тисячі киян, і заблокує головний господарчий орган міста. Акції мають бути масштабними і радикальними, тоді можна розраховувати на поступки. Інакше влада розуміє, що основний плацдарм подій, які розгортатимуться на виборах президента, буде в Києві. І втрачати його влада не збирається.

Зараз ви читаєте новину «"Кияни пасивні, але за доброї інформаційної кампанії заблокують Київраду" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути