Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2012 11:03

Спецтема: Осінь-2012

Як кияни відвойовували в забудовника двір. Відеорепортаж

Як кияни відвойовували в забудовника двір. Відеорепортаж

11 вересня о 21.30 гурт чоловіків повалив бетонну секцію паркана навколо новобудови на столичному проспекті Правди, 80-82. За 10 хв по тому паркан довкола будівництва повністю зруйновано.

Огорожа затуляла сквер та доріжку до просп. Правди кільком тисячам мешканців довколишніх будинків. 2004-го тут повалили дерев'яний паркан. Новий власник висотки вирішив підійти до справи ґрунтовніше — у вівторок вранці поставив загорожу з бетонних і залізних секцій. А щоб жителі не заважали — найняв зо дві сотні чоловіків спортивної статури.

— Вони нас били, облили мене вдень бетоном, — каже російською 47-річна Ірина Олексієнко, невисока жінка в білій хустці. У вівторок вона не спала з п'ятої ранку — скликала місцевих активістів, щоб блокували будівельну техніку. Однак до вечора паркан стояв.

Увечері охоронці розмістилися на другому поверсі новобудови. Хтось із місцевих посвітив у їхній бік ліхтариком — стало видно столик із дволітровими пляшками води та хлібом. Чоловіки швидко відходили на неосвітлені ділянки.

— Ага, отходят! Вы, проститутки, торгующие мужским телом! — кричить їм місцевий.

/media/video/455537/1_455537.mp4

Серед чоловіків, які безпосередньо ламають паркан — "свободівець" 27-річний Юрій Левченко. Він підбадьорює інших. Після кожної зваленої плити вигукує "Слава Україні! Героям слава!". Натовп підтримує.

Троє дівчат старшого шкільного віку вилізли на лавку, щоб краще бачити дійство, підтанцьовують у такт. Більшість місцевих чоловіків — із пивом.

За десяток метрів стоять кілька міліціонерів. Жінка в формі складає протокол.

— Ці міліціонери тут роками з нами, — каже Ірина Олексієнко. — Раніше щоразу, коли хтось намагався будувати паркан, самі зупиняли їх. А сьогодні — навіть не підходять. Нікого не чіпали й тоді, коли били людей. Як мені сказали, забудовник прийшов до мера Попова й щось із ним порішав. Після цього дали наказ місцевій владі будівництву не заважати.

Тим часом серед натовпу йде поголос — приїхав власник будівництва. До майданчика "мерседесом" і джипом з охороною приїздить 40-річний Іван Балабан. Він балотується у цьому окрузі — білборди з рекламою його громадської організації "Народна ініціатива" висіли в Подільському районі ще з початку літа. Балабана оточують місцеві. Він каже, що нічого про цей конфлікт досі не знав.

— А ви проти цього будівництва?

— Звичайно, проти. Тем более, я кандидат на этом округе в Верховный Совет. Иди сюда, Рома — ты говорил, что это моя стройка?

До Балабана підходить знічений чоловік. Відповідає щось нерозбірливе.

— Мне передали, что ты говорил, якобы это моя стройка!

— Тому ви сюди й приїхали? — питають із натовпу.

— Я к этим людям, к этой застройке никакого отношения не имею.

Опубліковане відео є частиною документального проекту "Двадцять друга осінь", над яким працюють журналісти Gazeta.ua. Його мета - на тлі виборів показати, чим живе українське суспільство, до чого прагне і чого зараз у силах досягти. З ідеями та зауваженнями щодо проекту пишіть на 22 @gazeta.ua.

Повний список відеорепортажів та матеріалів Ви можете переглянути на сторінці спецпроекту.

Зараз ви читаєте новину «Як кияни відвойовували в забудовника двір. Відеорепортаж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути