вівторок, 03 червня 2008 07:08

Інтернат на Олегівській випустив десятьох школярів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  16-річна випускниця спецшколи №8 Анастасія Федченко танцює з дівчинкою із молодших класів. Анастасія закінчила цього року інтернат разом із рідною, на два роки старшою сестрою Мариною
16-річна випускниця спецшколи №8 Анастасія Федченко танцює з дівчинкою із молодших класів. Анастасія закінчила цього року інтернат разом із рідною, на два роки старшою сестрою Мариною

"Я вам заздрю — ви такі молоді, красиві, нарядні!" — розпочинає вітальне слово, адресоване десятьом випускникам Володимир Чайко, 56 років, директор школи-інтернату N8 на вул. Олегівській, 42, що у Шевченківському районі.

Дев"ятикласники, святково одягнені троє дівчат і семеро хлопців, стоять серед спортзалу. Мають стрічки "Випускник 2008". У п"ятницю пролунав останній дзвоник у школі-інтернаті для дітей із недоліками розумового розвитку.

— Сумуватиму за школою, — каже випускниця Марина Федченко, 18 років. У дівчини на очах сльози.

Вручили свідоцтва про закінчення спецшколи. Усі десять випускників навчатимуться у ПТУ N12 та N49.

— Після закінчення навчання в училищах дітей влаштують на роботу, переважно на взуттєві та швейні фабрики, — каже Володимир Чайко. — Протягом першого року навчання в ПТУ діти один день щотижня вчитимуться ще в інтернаті.

Спецшкола на Олегівській — один із шести міських навчальних закладів, де готують до життя таких дітей. Хімії, алгебри, геометрії та іноземної мови на Олегівській не вивчають. Зате щотижня учні мають по 26 годин трудового навчання. Є предмет "Соціальна-побутова адаптація". На уроках із цього предмету дітей вчать вести домашнє господарство: як купувати продукти в магазинах, накрити стіл, доглядати за меблями, навіть — як пеленати дитину.

— Для нас усі випускники — звичайні діти. Закінчать училища, матимуть роботу, нормальне майбутнє. Буває, що вони заробляють більше за нас, — каже директор.

За словами Володимира Чайка, діти потрапляють до закладу, якщо спеціальна медкомісія визначить у дитини розлади і запропонує батькам продовжити навчання в інтернаті. Буває, що діти приходять із звичайної школи, де вони відставали. Учні молодших класів живуть у школі п"ять днів на тиждень, вихідні проводять удома. Годують і одягають таких школярів за кошт держави.

Випускник Ростислав Рибальченко після школи навчатиметься в училищі N12.

— Я привела сина до цієї школи у перший клас. З дитинства у Ростислава були розлади мови, раніше він говорив по буквах. Через рік навчання почав читати, писати. Син дуже любить комп"ютер. Повчиться в училищі, а далі буде видно, — каже мати Світлана Рибальченко, 39 років.

У інтернаті працюють 32 вчителі, серед них є дефектологи й психологи. У закладі навчаються 118 дітей.

Зараз ви читаєте новину «Інтернат на Олегівській випустив десятьох школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути