Ексклюзиви
вівторок, 21 травня 2019 18:03

Щоб побудувати 4-поверховий ТЦ на Хрещатику Бродський пропонує порушити 10 норм - активіст

Хрещатик готують до масштабної забудови. На місці колишнього кафе "Гімалаї" скоро може вирости 4-поверховий торговий центр. Активісти дізналися, на які порушення готовий піти ініціатор будівництва бізнесмен Михайло Бродський.

Приміщення колишнього кафе "Гімалаї" знаходиться за адресою Хрещатик, 23-Б. Навколо нього пліч-о-пліч розташовані житлові будинки, навпроти - Центральний універмаг України. Приміщення належить фірмі "Олімп ЛТД", власниками якої є сім'я відомого бізнесмена і політика Михайла Бродського, а також давній партнер народного депутата Нестора Шуфрича - В'ячеслав Черепаня. Про плани на будівництво ТЦ мешканці місцевих будинків дізналися давно. Ще в 2015-му деталі були розкриті журналістами-розслідувачами проекту "Схеми". Мешканцям довелося навіть звертатися до мера Києва Віталія Кличка з вимогою перешкодити цьому. І міська адміністрація офіційно повідомила, що буде готувати рішення про знесення скандального приміщення.

  Під приміщенням Бродського почали збиратися люди з низькою соціальною орієнтацією
Під приміщенням Бродського почали збиратися люди з низькою соціальною орієнтацією

Однак незважаючи на це, Бродський, який, нагадаємо, за президентства Віктора Януковича обіймав посаду голови Державного комітету з питань соціальної політики та підприємництва, продовжує збирати дозвільні документи від міністерств. У п'ятницю, 17 травня, громадський активіст, урбаніст Володимир Хенгістов написав у Facebook, що недавно відбулося засідання відповідної комісії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Майбутній забудовник планує почати роботи незважаючи на деякі порушення - йдеться про більш ніж 10 будівельних норм.

"Наприклад, одна з головних проблем майбутнього торгового центру - повна відсутність парковки; вузька доріжка, на яку вийде "тилова" частина ТРЦ, вже забита під зав'язку. Тому забудовник пропонує, щоб відвідувачі залишали машини на Лютеранській - і нібито вже домовився про це з "Київпарктранссервісом". На фото нижче можна побачити, як виглядає ця "резервна" парковка вже зараз", - пише Володимир Хенгістов.

  Паркінг майбутнього ТЦ на вулиці Лютеранській
Паркінг майбутнього ТЦ на вулиці Лютеранській

Також через проект Бродського ніде ставити сміттєві контейнери. Тому всі відходи з чотирьох торгово-розважальних поверхів відправляться на Лютеранську. Не лякає забудовника і відсутність протипожежних і санітарних розривів між новим ТРЦ і житловими будинками. Їх пропонується компенсувати спеціальними протипожежними і глухими стінами з надією на те, що музичний супровід з ТРЦ вдасться заглушити.

  Михайло Бродський вирішив розширити можливості киян для покупок
Михайло Бродський вирішив розширити можливості киян для покупок

Але крім цього, пише Хенгістов, Бродський і партнери просять дозволити їм відмовитися від озеленення. "Тому що, по-перше, поруч і так велика зелена зона (маються на увазі схили біля "Будинку із зіркою"), а по-друге, будівлю ТРЦ будуть обігрівати електронасоси з "нульовим вихлопом в атмосферу", - критикує ідею активіст.

  Проект ТЦ Михайла Бродського
Проект ТЦ Михайла Бродського

За інформацією Володимира Хенгістова компанія Бродського вже отримала відповідні дозволи на будівництво від Міністерства культури і київського Департаменту містобудування і архітектури. При цьому, активіст зазначає, що Мінрегіон відправив проект на доопрацювання. "На першому засіданні ці відхилення не схвалили і відправили девелопера на доопрацювання. Але за пунктом зі сміттєвими контейнерами напрошується швидке рішення - розмістити їх в квартирах тих чиновників, які вже погодили це будівництво", - пише Володимир Хенгістов.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли про те, що хакери атакували сайт з петицією, в якій кияни вимагали від влади заборонити Бродському будівництво на Хрещатику.

Зараз ви читаєте новину «Щоб побудувати 4-поверховий ТЦ на Хрещатику Бродський пропонує порушити 10 норм - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути