Ексклюзиви
субота, 14 червня 2008 07:08

Блискавка вдарила в Києво-Печерську лавру

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Фото зроблене через годину після удару блискавки. Баня історичної бібліотеки в Лаврі почала диміти вдруге, рятувальники піднімаються на неї, аби викинути тліючі рештки
Фото зроблене через годину після удару блискавки. Баня історичної бібліотеки в Лаврі почала диміти вдруге, рятувальники піднімаються на неї, аби викинути тліючі рештки

У четвер о 16.30 від удару блискавки загорілася баня Державної історичної бібліотеки на території Києво-Печерської лаври на вул. Мазепи, 21.

Цінні книги врятували. Ніхто не постраждав.

— Спочатку вдарив сильний грім. Будівля нашого корпусу номер 24 здригнулася, а комп"ютери вимкнулися. Від удару блискавки спрацювала пожежна сигналізація. Я знеструмила приміщення, тільки-но побачила полум"я на куполі, — каже "ГПУ" Світлана Ященко, 66 років, завгосп бібліотеки. Жінка викликала пожежників.

За 10 хв до Лаври приїхали вісім пожежних підрозділів. На той час полум"я охопило половину бані.

Вогонь загасили. Через півгодини шпиль знову задимів. Рятувальники почали розбирати дошки покрівлі та заливати їх водою із шлангів. О 18.30 рятувальники виїхали з Лаври.

За словами Сергія Крольовця, директора Національного Києво-печерського історико-культурного заповідника, усі книги й архіви неушкоджені.

— Ну, ставайте ж у ряд, книги треба рятувати! — вигукували бібліотекарі усім, хто був на другому поверсі. Вони стали ланцюжком. Із рук у руки передавали по кілька книг. З кімнати, яка розташована під банею, книги перенесли до іншого крила будівлі, метрів за 10. Бібліотекарі хвилювалися, щоб вода з пожежних рукавів не просочилася у книгозбірню.

Найціннішим книгам нічого не загрожувало — вони зберігаються на першому поверсі. З-поміж них — "Острозька бiблiя", видана Іваном Федоровим 1581-го.

Бібліотекарі кажуть, розмір збитків підрахують за кілька днів. Державну iсторичну бiблiотеку України створили 1939 року.

12 липня 2007-го в Києво-Печерській лаврі вже фіксували пожежу через блискавку. Вона вдарила на території монастиря — у дзвіницю церкви Різдва Богородиці. Загорання було невеликим, ченці його загасили самостійно. Тоді та цьогоріч надзвичайна ситуація сталася в четвер, напередодні п"ятниці 13-го.

Зараз ви читаєте новину «Блискавка вдарила в Києво-Печерську лавру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути