середа, 30 січня 2013 20:31

"300 делегатів спортивної статури отримували есемески, як голосувати" — Торопов про штурм в КМДА

"300 делегатів спортивної статури отримували есемески, як голосувати" —  Торопов про штурм в КМДА
Вадим Торопов Фото: gazeta.ua

29 січня під час обрання громадської ради при КМДА було побито кількох представників опозиції. У партії "Свобода" стверджують, що відкриті Установчі збори з обрання громадської ради при КМДА відбулися 28 січня. Однак члени ініціативної групи, які призначили збори на цей день, не з'явилися на засідання. Головою ради було обрано "свободівця" Володимира Свєнтицького, а також визначено заступників голови. Засідання 29 січня опозиціонери назвали нелегітимним і провладним — з метою створити "кишенькову" громадську раду при КМДА.

Вадим Торопов — активіст координаційної ради громадської організації "Київське Віче", 32 роки, розповідає, що на засідання не допускали ані громадськість, ані народних депутатів.

- Голова побита. Почуваюся, ніби маю струс мозку. Андрія Іллєнка били теж. Затисли і колотили. Ми проривалися на ненелегітимне засідання Громадської ради КМДА.

Розкажіть про ситуацію з дублюванням засідання Громадської ради.

- Ми намагалися пояснити, що громадська рада насправді вже створена 28 січня, ми її утворили, обрали Володимира Свєнтицького головою. Наша рада була відкритою. Всі заявки 500 чоловік, які подавалися, ми прийняли на розгляд. А збори 29-го були нелегітимні. Заяви всі ті на участь були написані на 28 січня, і місцем проведення мав бути "Київпроект" на Богдана Хмельницького. І от ми 28 числа 25 осіб, які не були посвячені у таємний план КМДА, прийшли туди на 12 годин. Нас не попередили, що засідання громадської ради переноситься. Ми зрозуміли, що боротьба буде не на жарт. 29 числа уже засідання було закрите, пресу не пускали.

Як вам вдалося потрапити всередину Головпоштамту?

- Я спочатку спробував зайти як журналіст за своїм журналістським посвідченням. Мені відмовили. Ми почали апелювати до закону про акредитацію. Казали, що вони не мають права відмовляти журналістам у присутності, якщо це не якась секретна подія. Їхня фігова акредитація — лише для того, щоб взяти у журналістів дані — звідки вони. Макса Левіна з "Лівого берега" не пустили, не пустили журналіста з газети "Свобода". Щойно побачили напис "Свобода" — до побачення. Не пускали журналіста "Нашої версії" Дмитра Федоренка. Але так вийшло, що разом з ним не пускали проплачену ними ж телекомпанію "Київ". Їх запустили тільки тому, що вони ішли в парі. Журналіста з "Коментарів" ми завели імітуючи мандат. Я пройшов, бо я - кандидат до громадської ради. Вони зробили таку підставу. За два дні до закриття реєстрації кандидатів їх кількість зі 100 стрибнула до 500. Документи кандидатів заносили стосами.

Хто був присутній у залі засідання? Як виглядали ці люди?

- Ми заходимо в зал з Іллєнком і Леоновим, і починається битва — нападають на нас ті люди, які блокували сцену. Спочатку вони представлялися охоронцями. Стоять гевали такі. Нам сказали, що це Головпоштамт найняв охоронців для охорони зали. І тут у них перед голосуванням з'являються мандати. Не було ніякої системи перевірки: хто за цим мандатом стоїть, чи це просто салатовий папірець, який можна роздрукувати на ксероксі і дати кому завгодно. Начебто прийшло 500 громадських діячів, і з них 300 спортсменів, які сидять в залі і погрожують усім іншим. І в них чіткі командири — сотники, десятники, які командували, як голосувати. Їм слали "есемески", за кого голосувати. Підходили, запитували — чи отримав "есемеску". Все було організовано і сплановано. Вели це зібрання ті самі люди з комітету з соціальної політики, які колись давно, коли ми боролися проти забудови Києва на проспекті Маяковського, лобіювали свій бізнес спортивних товарів. На Маяковського тепер "Спортлайф" побудували замість парку. Від цих людей я не раз чув погрози на свою адресу. Один раз підійшов до мене, поплескав мене по плечу і сказав: "Тобі краще покінчити життя самоспаленням". Я заяву на нього не писав, тому що це нічого не дасть.

Як почалася бійка під час засідання?

- Міцні люди, коли тільки починаєш знімати, підходять до тебе, виштовхують стегном: відійди з проходу, сядь, займи своє місце. Вони настільки себе почували прикритими міліцією. Міліція не могла забезпечити депутатського недоторканності вчора і навіть не намагалася це робити. Там цікавий момент був: козак у шароварах і вишиванці стояв з барабаном, і щойно починався галас із опозиційної сторони, він починав сильніше бити в свій барабан бейсбольною бітою. Можна собі тільки уявити психічний тиск на людей, які там зібралися. Вся сцена була окупована. Закінчується ряд — сидить охоронець, закінчується ряд — знову охоронець. Така система в сектах застосовується. Не дивно, що ми підозрюємо, що то були люди Сандея Аделаджі. Били Свєнтицького, били Олену Єскіну, мене били. Численні дрібні сутички. Я постійно до них чіплявся, питався: хто ці люди в чорному? Отримав у відповідь. Коли в голову отримуєш, може синця і не бути, але коли дуже відчутно. Я і зараз у такому напівпритомному туманному стані після вчорашнього. Вчора взагалі поки холодний душ не прийняв, не міг оговтатись.

Зараз ви читаєте новину «"300 делегатів спортивної статури отримували есемески, як голосувати" — Торопов про штурм в КМДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути