неділя, 15 грудня 2013 15:04
Вадим Карасьов
Вадим Карасьов
Директор Інституту глобальних стратегій, один з лідерів партії "Єдиний центр"

Владі та опозиції потрібен другий раунд переговорів

У Києві з третьої спроби відбулося перше засідання загальнонаціонального круглого столу за участю влади й опозиції та представників громадськості. Кожна зі сторін ставила свої завдання на нього. Для президента і його команди це була можливість випустити гарячу пару суспільного накалу, продемонструвати здатність до компромісу. Бо час іде, радикальні рішення проти Майдану відкладаються, влада змушена йти на незначні поступки. Водночас вона відстоює свої позиції і не збирається здаватися, тим більше капітулювати.

Метою опозиції було примусити владу виконати вимоги протестувальників. Поки що опозиціонери можуть збирати щонеділі по мільйону людей. Але постає питання: чи довго це буде? А головне — що робити далі? Не йти ж на штурм державних установ, як пробували робити провокатори. Бо це розв'яже руки владі, і вона діятиме жорсткіше.

Тому обидві сторони поки що перебувають у куті. Янукович не настільки слабкий, щоб піти на значні поступки. Але не настільки сильний, щоб змести Майдан. Опозиція сильна в тому, що може захистити Майдан і вивести значну кількість людей на протести. Однак вона не в змозі визначити стратегію подальших дій, зокрема на післяноворічний період.

Реальний круглий стіл мав би початися з того, що обидві сторони засвідчили б вірність європейськогму курсу і домовилися б про конкретеу дату підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Нині влада каже, що зона вільної торгівлі для України невигідна, і треба переглядати текст угоди про асоціацію. Але Євросоюз на це не погоджується. Тож наступним рубіконом стане зустріч Віктора Януковича і Володимира Путіна 17 грудня. Від того, якою буде дорожня карта зближення з Росією, залежатиме доля нашої євроінтеграції.

Отже, як інструмент досягнення компромісу і нова форма суспільного договору, проведений круглий стіл своєї мети не досягнув. Адже після Вільнюса, майданів і антимайданів, силового зіткнення громадянського суспільства і правоохоронців країна стала іншою. Тому, у рамках загальнонаціонального круглого столу потрібний другий раунд переговорів. Інакше після свят влада може опинитися в тактичному тупику. Бо не знатиме, як діяти, якщо протести не припиняться.

Зараз ви читаєте новину «Владі та опозиції потрібен другий раунд переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути