пʼятниця, 13 липня 2018 10:20

Африканські діти так і не побачили грошей, зібраних музикантами

Африканські діти так і не побачили грошей, зібраних музикантами
Концерти Live Aid для допомоги голодним з Африки. Фото: Вікіпедія

В Лондоні і Філадельфії 13 липня 1985 року одночасно пройшли концерти Live Aid для допомоги голодним у Африці. Організатором заходу був лідер групи Boomtown Rats Боб Гелдоф, який зумів привернути для участі таких зірок, як Мік Джаггер, Мадонна, Тіна Тернер, Пол Маккартні, Девід Бові, Боб Ділан.

У жовтні 1984 року світлини мільйонів людей, вмираючих від голоду в Ефіопії, були показані у Великій Британії в сюжеті новин телеканалу BBC. Боб Гелдоф, побачивши це, закликав Міджа Юру з Ultravox і разом вони швидко записали пісні Do They Know It's Christmas? в надії зібрати гроші для допомоги голодуючим. Сингл перебував під номером один протягом п'яти тижнів у Великій Британії, став Різдвяним синглом № 1, а також найбільш продаваним синглом у Великій Британії, заробивши 8 мільйонів фунтів, замість очікуваних Гелдофом 70 тисяч. Це спонукало його до постановки величезного концерту, щоб заробити додаткові кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший "магічний" сингл гурту Queen написав гітарист

Концерт розпочався на стадіоні "Вемблі" у Лондоні, продовжився на стадіоні ім. Кеннеді у Філадельфії. Таким чином, концерт тривав трохи більше 16 годин, але оскільки виступи багатьох артистів відбувалися одночасно на обох сценах, то сумарна тривалість концерту була набагато більшою. Кожна з двох основних частин концерту закінчилася піснями-гімнами, спрямованими на подолання голоду: Band Aid виконали Do They Know It's Christmas у Лондоні, а USA for Africa проспівали We Are the World у США.

Філ Коллінз став єдиним виконавцем, який зміг виступити на обох майданчиках. Після виступу, на літаку Конкорд дістався США. Крім того, що він виступав як самостійний виконавець на обох сценах, брав участь у виступі живих учасників Led Zeppelin у Філадельфії.

На концерті через перекази і прямі благодійні внески зібрали понад 2 млн. фунти стерлінгів. Гроші надали Ефіопії. Згодом розслідування показало, що лише частина коштів дісталася голодуючим дітям Ефіопії. Решту корумпований уряд витратив на армію і власні потреби.

Перший сингл Keep Yourself Alive випустила 6 липня 1973 року англійська група Queen. Пісня стала родзинкою в дебютному альбомі Queen. Рок-групу Queen організували ударник Роджер Тейлор і гітарист Браян Мей. Незабаром до них приєднався ще один гітарист — Джон Дікон. 1970 року Фредді Мерк'юрі стає їхнім лідером.

Зараз ви читаєте новину «Африканські діти так і не побачили грошей, зібраних музикантами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути