вівторок, 08 червня 2010 16:28

Вчені знайшли на Марсі величезне древнє озеро

Вчені знайшли на Марсі величезне древнє озеро

В минулому на Марсі існувало величезне озеро довжиною близько двох тисяч кілометрів і глибиною близько восьми кілометрів. На користь цієї гіпотези свідчать геологічні дані, представлені на новій карті Червоної планети, складеній фахівцями інституту планетології при NASA.

Вчені аналізували шаруваті відкладення в районі рівнини Еллада, яка, по всій видимості, утворилася при падінні на Марс величезного метеорита. Якщо це припущення вірне, то рівнина Еллада - це найбільша з відомих структур подібного роду. Дослідники вважали, що відкладення на рівнині утворювалися по мірі того, як матеріал оточуючих древнє озеро гірських кряжів поступово сповзав в нього.

Нові дані, отримані від декількох зондів, які досліджують Марс ("Вікінг", "Марс Одіссеї", "Марс Орбітер"), підтверджують це припущення. Крім того, свідчення апаратів дозволили вченим встановити можливий вік створення озера - на їхню думку, це відбулося в період від 3,5 до 4,5 мільярдів років тому.

Сліди стародавніх озер присутні у багатьох районах Марсу - так, у минулому році інший колектив дослідників виявив відразу три відносно невеликих озера. Але остаточно існування води на Марсі було підтверджено зовсім недавно - у 2008 році зонд "Фенікс" зумів отримати її із замерзлого марсіанського грунту.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли на Марсі величезне древнє озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути