неділя, 20 грудня 2009 11:07

За викрадений символ Освенциму пропонують $39 тисяч

За викрадений символ Освенциму пропонують $39 тисяч
Польська влада запропонували винагороду в $39 тисяч за інформацію про місцезнаходження викраденого символу Освенцима. Металева табличка з гаслом "Arbeit macht frei" ("Праця звільняє") в колишньому польському концтаборі Аушвіц-біркенау була напередодні викрадена невідомими з воріт музею.

"Я шокований і збентежений крадіжкою настільки відомого символу цинізму і жорстокості нацистів", - говориться в заяві президента Польщі Леха Качиньського. Крадіжка організована з метою дискредитувати Польщу в очах світової спільноти, тому необхідне особливо ретельне розслідування, передає Associated Press слова польського президента.

Щоб не допустити вивозу вкраденого символу за кордон, Польща вже посилила охорону державного кордону і посилила контроль в аеропортах.

Напис "Arbeit macht frei" під час Другої світової війни розташовувалася над воротами різних концтаборів, проте найбільшої популярності вона набула саме в Освенцимі. Згодом, на місці табору був заснований меморіальний комплекс, який відвідують більше 1 млн відвідувачів на рік. Під час Другої світової війни в концтаборі Аушвіц-біркенау в Освенцимі нацисти знищили близько 1,5 млн в"язнів, в основному євреїв.

РБК-Україна

Зараз ви читаєте новину «За викрадений символ Освенциму пропонують $39 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути