вівторок, 16 квітня 2019 18:03

10 старовинних соборів, які постраждали від вогню за останні 20 років
11

Автор: bigpicture.ru
  Нотр-Дам де Парі
Нотр-Дам де Парі

15 квітня 2019 року охопило вогнем знаменитий Собор Паризької Богоматері. Пожежа зруйнувала верх шпиля, більшу частину покрівлі й годинник. Сильно постраждали від вогню також вітражі собору. Причини займання наразі не встановлено. Припускають, що сталося все через розпочаті на території храму ремонтні роботи.

Перелік з 10 християнських святинь, які зазнали шкоди від вогню подібно Нотр-Дам де Парі, подав ресурс Вigpicture.

1. Церква Всіх Святих у Лондоні. Будівництво її датоване XIX століттям. Загорілася 9 липня 2000 року. Вогонь знищив її внутрішнє оздоблення, в одному крилі зруйнував покрівлю. Призвела до таких наслідків елементарна неуважність: перегрівся й спалахнув електричний тепловентилятор, який служителі церкви забули вимкнути. Після пожежі храм вдалося відновити. Реставраційні роботи тривали більше 5 років.

Автор: bigpicture.ru
  Церква Всіх Святих у Лондоні.
Церква Всіх Святих у Лондоні.

2. Собор Святого Петра в британському місті Пітерборо графства Кембриджшир. Є пам'яткою XIII століття. Пожежа сталася 22 листопада 2001 року. Приборкати вогонь вдалося доволі швидко, однак сильно постраждали розписи на стелі й орган. Причиною пожежі виявився підпал.

Автор: bigpicture.ru
  Собор Святого Петра в британському місті Пітерборо графства Кембриджшир.
Собор Святого Петра в британському місті Пітерборо графства Кембриджшир.

3. Собор Святого Іоана Хрестителя в Нью-Йорку. Є найбільшим у світі англіканським храмом. Збудований був у 1892 році. Полум'ям його охопило 18 грудня 2001 року. У результаті обвалився дах, обгоріли інтер'єри, сильно закоптився орган. Точна причина пожежі так і лишилася таємницею. Встановити вдалося лише місце займання. Ним виявилася одна з прибудов собору, у якій знаходилися церковні крамниці.

Автор: bigpicture.ru
  Собор Святого Іоана Хрестителя в Нью-Йорку.
Собор Святого Іоана Хрестителя в Нью-Йорку.

4. Кафедральный собор Порвоо у Фіндляндії. Представляє собою лютеранський храм, збудований у XV столітті. Спалахнув він 29 травня 2006 року. Як наслідок зруйнована була частина покрівлі. Обвалу її пожежники не допустили, завдяки чому внутрішнє оформлення церкви лишилося неушкодженим. Причиною пожежі виявився підпал. Вчинив його 18-річний місцевий житель. За скоєний злочин юнака засудили до 6 років ув'язнення.

Автор: bigpicture.ru
  Кафедральный собор Порвоо у Фіндляндії.
Кафедральный собор Порвоо у Фіндляндії.

5. Троїце-Ізмайловський собор у Санкт-Петербурзі. Роком його будівництва є 1835. Вогнем собор охопило 25 серпня 2006 року. У результаті згорів головний і 2 малі куполи. Зачепило також і внутрішнє оздоблення святині. Загоряння сталося в ході реставраційних робіт — спалахнуло риштування. На усунення наслідків пожежі пішло 11 років. Офіційної причини інциденту так і не було названо.

Автор: bigpicture.ru
  Троїце-Ізмайловський собор у Санкт-Петербурзі.
Троїце-Ізмайловський собор у Санкт-Петербурзі.

6. Собор Святого Мела в ірландському місті Лонгфорд, споруджений у 1856 році. 25 грудня 2009 року згорів майже вщент — залишились лиш фрагменти зовнішніх стін. Попри все, вже за 5 років собор вдалося повністю реставрувати. Фінансову допомогу на відновлення святині надав голлівудський актор і режисер Мел Гібсон, чиїм покровителем є Святий Мел.

Автор: bigpicture.ru
  Собор Святого Мела в ірландському місті Лонгфорд.
Собор Святого Мела в ірландському місті Лонгфорд.

7. Костел Семи Скорбот Діви Марії в китайському місті Нінбо провінції Чжецзян. Є пам'яткою другої половини XIX століття. Вважається найстарішою з усіх християнських святинь, наявних на території Китаю. Пожежа в ній розгорілася 28 липня 2014 року. Точної причини досі не встановлено. Реставраційні роботи затягнулися на 4 роки. З 2018 двері храму для прихожан знову відчинились.

Автор: bigpicture.ru
  Костел Семи  Скорбот Діви Марії в китайському місті Нінбо провінції Чжецзян.
Костел Семи Скорбот Діви Марії в китайському місті Нінбо провінції Чжецзян.

8. Дзвіниця Новодівочого монастиря в Москві. Збудована була наприкінці XVII століття. Спалахнула 15 березня 2015 року. Сталося все під час реставраційних робіт: через несправність тимчасової проводки загорілися риштування. Серйозних наслідків вдалося уникнути — вогонь пошкодив лиш окремі елементи купола. Ремонтні роботи тривають і досі.

Автор: bigpicture.ru
  Дзвіниця Новодівочого монастиря в Москві.
Дзвіниця Новодівочого монастиря в Москві.

9. Базиліка Сен-Донатьєн у французькому місті Нант. Була споруджена в 1889 році. Пожежа сталася 15 червня 2015 під час ремонту покрівлі. Причиною стало необережне поводження з газовими пальниками, які використовували в ході ремонтних робіт. У результаті серйозної шкоди зазнала сама покрівля, перекриття й інтер'єри базиліки. Остаточно розібратися з наслідками пожежі й відкрити храм для відвідування планують цього року.

Автор: bigpicture.ru
  Базиліка Сен-Донатьєн у французькому місті Нант.
Базиліка Сен-Донатьєн у французькому місті Нант.

10. Храм Святого Сави Сербського в Нью-Йорку. Облаштований у будівлі, спорудженій у 1855 році. Пожежею його охопило 1 травня 2016. Полум'я вщент зруйнувало дах і частину перекриттів. Майже повністю згоріло й внутрішнє оздоблення храму. Призвела до таких наслідків звичайна недбалість: служитель церкви не загасив пасхальні свічки. Храм планують реставрувати, однак точної дати початку робіт досі не призначено.

Автор: bigpicture.ru
  Храм Святого Сави Сербського в Нью-Йорку.
Храм Святого Сави Сербського в Нью-Йорку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші фото зсередини Нотр-Даму після пожежі

Пожежа в Нотр-Дам де Парі спалахнула ввечері 15 квітня 2019 року. Поширюватися почала на верхніх рівнях собору. Частину святинь, які знаходились в ньому, вдалося врятувати.

Зараз ви читаєте новину «10 старовинних соборів, які постраждали від вогню за останні 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути