Дім із газоблоків можна звести самому

Автор: STROYDAY.RU
  Газоблоки кладуть на монтажну клей-піну. Нагадує ­традиційну будівельну, тільки міцніша й менше розширюється. Так шви не промерзають узимку. Кожен третій ряд блоків перев’язують — уздовж ряду роблять канавки, закладають усередину арматуру й заливають цементним розчином
Газоблоки кладуть на монтажну клей-піну. Нагадує ­традиційну будівельну, тільки міцніша й менше розширюється. Так шви не промерзають узимку. Кожен третій ряд блоків перев’язують — уздовж ряду роблять канавки, закладають усередину арматуру й заливають цементним розчином

"Квадрат" стіни коштує 400 гривень

38-річний Олександр Копійченко із села Гореничі під Києвом спорудив будинок площею 140 кв. м. Роботи виконував сам, вихідними й у відпустках. Залив фундамент, виклав стіни, змонтував електропроводку, опалення, водогін і каналізацію. Дах допоміг облаштувати тесть.

— Я в стройці не перший день, — говорить Олександр Копійченко. Працює водієм, доставляє товари мікроавтобусом. — Не один рік по стройках заробляв. Зводив сарай, гараж, літню кухню. Робив ремонт у своїх "однушці", "двушці", "трійці". Максимум трохи допомагали кум, тесть чи брат. Будівельників-шабашників на дух не терплю, бо довго провів часу в цьому середовищі. Їм аби гроші заробити.

Чотири роки тому Копійченко купив ділянку. Два роки з родиною збирали гроші на матеріали майбутньої хати.

За цей час Олександр вивчив технології, дізнався ціни на матеріали й інструменти, необхідні для будівництва. Навесні 2015-го почав зводити дім.

— Спочатку зробив розмітку, забив кілочки, понатягував нитки, — розповідає Олександр Копійченко. — Вибрав із землі траншею для фун­даменту, завглиб­шки 80 і завширшки 60 сантиметрів. Копав лопатою. Так бетону менше йде, бо трактор розриває ковшем канави.

Дно траншеї засипав 10-сантиметровим шаром щебеню з піском. Утрамбував, поклав каркас з арматури і залив 30-сантимет­ровим шаром рідкого бетону. Це — нижній моноліт, основа фундаменту. За чотири тижні, як бетон висох і зміцнів, виклав на нього три ряди бетонних ФБС-блоків.

— То був ще той нон-стоп, — продовжує. — Приїхала фура з блоками і кран. Я стрибаю з одного кузова на другий, сам чіп­ляю ремені. Доки кранівник переносить блок із фури на фундамент — накладаю ряд цементного розчину. Ставлю блок. Доки кранівник повертається за наступним, я накидаю розчин під другий блок. Два дні був у милі, але все виклав.

Зверху на блоках виставив опалубку, поклав ще один каркас з арматури і залив 25 см бетону. Це — верхній армопояс фундаменту. Доки бетон застигав, привіз 50 куб. м газобетонних блоків. Кран звантажив їх біля підмурку, щоб було ближче носити.

— З самого початку планував класти хату із газобетону, — каже Олександр Копійченко. — Це — оптимальний матеріал, якщо брати всі показники. Не найдешевший, не найтепліший, не найміцніший і не найзручніший. Саме оптимальний. Не просто так 90 відсотків приватних будинків в Україні зводять із газобетону.

Олександр Копійченко клав газобетонні блоки на ребро — стіна вийшла завтовшки 20 см. Міцності для одноповерхового будинку і даху вистачає. Ізолювати хату від холоду планував пінопластом.

Перший ряд газобетону виклав на спеціальний клей, подібний до цементного розчину. Наступні — на монтажну клей-піну.

— По ціні виходило одне на одне, — каже. — Мішок клею з доставкою — 120 гривень, балон піни — 140. Обох вистачає на "куб" блоків. Але клеїти на піну — саме задоволення. Нема бруду, пилу. Не треба рвати руки відрами, шпателями, міксерами. Пшикнув піну — ляпнув блока. І в майбутньому тепліше, бо цементний шов промерзає, а піна — ні.

На третьому ряду газоблоків зробив канавки завглиб­шки і завширшки по 3 см. Використав ручний штроборіз. Заклав у них арматуру діаметром 8 мм і залив цементним розчином. Це — так звана арматурна перев'язка блоків. Таку само облаштував на шос­тому ряду.

— Один ряд блоків викладав за день, — продовжує. — Поставив 10 рядів, стіна вийшла заввишки 3 метри. Всю хату зробив за 10 днів. "Квадрат" обійшовся у 400 гривень — 360 сам блок і 40 піна. Дешевше тільки з брусів чи каркасний дім. Але хата з дерева — то наче лазня чи бесідка.

Над верхнім рядом облаштував опалубку, заклав всередину арматуру й залив останній армопояс. У нього заклав вертикальні 10-міліметрові шпильки. На них згодом прикріпив мауерлат — брус, на який опираються крокви й балки даху. Його каркас робив удвох із тестем. Оббив дошками, паробар'єром і вкрив металочерепицею.

Зараз ви читаєте новину «Дім із газоблоків можна звести самому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути