четвер, 09 квітня 2009 17:24

Великодньої ночі відьми мають найбільшу силу

13 квітня, понеділок — преподобного Ігнатія, лікаря Печерського (ХІV ст.). Доглядав хворих у Києво-Печерській лаврі, мав дар цілителя. До нетлінних мощів його в Дальних Печерах хворі звертаються з молитвою про одужання.

Останній тиждень перед Великоднем називають Страсним або Чистим, Білим. Господині все миють, прибирають.

14 квітня, вівторок — преподобної Марії Єгипетської (VI cт.). Замолоду була блудницею, прийняла християнство й півстоліття провела у пустелі в посту й молитві. Звернення до неї сприяє у фінансових і торговельних операціях.

15 квітня, середа — преподобного Тита-чудотворця, інока Студитського монастиря біля Константинополя (ІХ ст.). За постництво, чистоту й смиренність отримав дар чудотворення. На Тита прилітають лелеки. До вечора закінчують прибирати в хатах.

16 квітня, четвер — преподобного Микити-сповідника, ігумена Микидійського (ХІ ст.). За його молитвою глухонімим повертався дар мови, божевільним — розум, біснуваті зцілювалися.

Чистий Четвер. До схід сонця треба всією сім"єю вимитися, перевдягнутися в чистий одяг, підстригтися, "щоб голова не боліла". Полум"ям страсної свічки, принесеної з церкви, випалювали хрести на одвірках і рамах вікон — від грому й пожежі.

17 квітня, п"ятниця — преподобного Йосипа-піснеписця (ІХ ст.). У видінні апостол Варфоломій благословив його на складання церковних співів. У сні Господь попередив преподобного про смерть Великодньої п"ятниці.

18 квітня, субота — мученика Феодула-цілителя (ІV ст.) та преподобної Феодори Солунської чудотвориці (ІХ ст.). "Прийшов Федул — тепляк подув": теплий вітер на Федору й Федула — до врожаю. Визначають характер погоди на найближчі 40 днів: дощ — на мокру весну, тепло — на погідливу.

У Великодню суботу фарбують яйця. Вони мають здатність благодатно впливати на все, до чого торкаються: для врожаю їх закопують у землю, підкурюють хворих. Щоб зупинити пожежу, перекидають через вогонь. Печуть паски — доки вони в печі, добре посадити грядку цибулі, розсаду капусти. Великодньої ночі відьми мають найбільшу силу, тому біля хат і церков розкладають вогонь від нечистої сили.

19 квітня, неділя — Воскресіння Христове — Великдень. Розговівшись свяченим, відвідували могили родичів. Усім дозволяється бити в церковні дзвони, щоб бути здоровим протягом року.

Зараз ви читаєте новину «Великодньої ночі відьми мають найбільшу силу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути