четвер, 11 лютого 2010 18:20

На Стрітення передбачають погоду на три місяці

Автор: фото: Олена Чебанюк
  ”Як на Стречення буде тепло, снієг попливє, то будуть папереду ще марози”, — каже Юрій Дахно із села Москалі на Чернігівщині. На знімку із 4-річним сином Костиком
”Як на Стречення буде тепло, снієг попливє, то будуть папереду ще марози”, — каже Юрій Дахно із села Москалі на Чернігівщині. На знімку із 4-річним сином Костиком

"Стрітення — у нас кажуть Стречення — цього року пападає на панедєлок,  перший день Вєлікого посту, — розповідає 46-річний Юрій Дахно із села Москалі на Чернігівщині, староста місцевої церкви. — По церковному дак — це старець Сімеон-богоприїмець на сходах єрусалимського храму стрєтіл Дєву Марію з Ісусом на руках на 40-й день, як Христос народівся. Це так, якби стрелись Старий і Новий Завєт. А по-народнаму, дак це зима з весною стречаєтса й борютса мєжду сабой — хто каго да й переборе".

Кажуть, цього дня зустрічаються помірятися силою літо з батогом, а зима з пирогом. Літо зиму батогом пиріщить та ще й приказує: "Не роз"їдай мого добра, бо я дбаю, а ти за вітром пускаєш"".

Якщо цього дня хуртовина і мороз — перемогла зима, якщо сонце, тепло й відлига —перемогли літо. Але зима "своє покаже": тепла погода протримається недовго, а весна буде холодною і довготривалою.

— На Стречення пагоду глядять на три мєсяца вперед, — продовжує Юрій Дахно. — Така є прикмета: як на Стречення вол вади нап"єтса, дак послє Стречення і пєтух заткнєтса. Якшо у цей день буде тепло, снєг попливєт, то будуть папереду такі ще марози, шо й півень не схоче співать ад холоду. Як на Стречення хвище, так то луччей буде на вражай, на гарне літо. Па сасульках определялісь, якою будє весна. Як оні до землі вісять, то жді весни пізньої. І чим оні дліннішиє, тим больш затяжна буде весна.

Ведмідь вилазить із барлоги подивитися на сонце

На Стрітення нібито ведмідь вилазить із барлоги подивитися на сонце. Якщо надворі сонячно і він побачить свою тінь, то повертається у барліг і проспить там до Теплого Олексія — 30 березня, бо ще 40 днів будуть морози. У Стречанний день — день тижня, на який припало свято — протягом року не розпочинають важливих справ: косити, жати, садити городину, копати картоплю, перший раз виганяти худобу на пашу або вирушати в далеку дорогу.

Зараз ви читаєте новину «На Стрітення передбачають погоду на три місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути