четвер, 13 листопада 2008 19:58

Галактіон і Єпистимія повертають зрадливих чоловіків

17 листопада, понеділок — преподобного Йоаникія Великого (VІІІ–ІХ ст.). 70 років провів у пустелі, під час молитви піднімався над землею, по воді переходив річку, ставав невидимим і передбачав майбутнє.

18 листопада, вівторок — апостолів із числа 70: Патрова, Єрма, Лина, Гаія, Філолога (І ст.). Згадують святих Галактіона й Єпистимію, наречених, які разом прийняли мученицьку смерть за християнську віру (ІІІ ст.). Дівчата просять у них вірного нареченого, зраджені жінки — повернути чоловіка.

19 листопада, середа — преподобного Луки із сицилійського міста Тавроменії (ІХ ст.). У молодості він залишив батьків і оселився в пустинному місці на горі Єтна, провівши життя у молитві й постах. Згадують преподобного Луку Печерського, економа, похованого у Ближніх (Антонієвих) печерах (ХІІ ст.). До Холодного Луки молодь звертається із проханням "злучити" із коханою парою.

20 листопада, четвер — преподобного Лазаря Галісійського з малоазійського міста Лідії (ХІ ст.). У видінні йому з"явився вогняний стовп до небес, оточений ангелами. На цьому місті Лазар побудував храм. Отримавши від Бога одкровення про свою швидку смерть, Лазар сповістив про це братію. За їхньою молитвою Господь продовжив йому життя ще на 15 років.

21 листопада, п"ятниця — собор архістратига Михаїла та небесних сил безтілесних, архангелів Гавриїла, Рафаїла, Уриїла, Селафиїла, Єгудеїла, Варахиїла, Єремиїла. Архістратиг Михаїл — заступник Києва та київської землі. Своїм патроном його вважали мисливці й пастухи. Від Михайла починається зима, яку він "привозить на білому коні". Якщо цього дня йде сніг, рік буде вдалим.

22 листопада, субота — вшанування ікони Божої Матері "Скоропослушниці", що зберігається на горі Афон в монастирі Дохіар. Написана в Х ст. 1664 року монах Ніл проходив уночі із запаленою лучиною повз ікону й почув голос, що благав не коптити лик Богоматері. Монах вирішив, що хтось пожартував і знехтував проханням. Раптово він осліп. Після розкаяння і молитви перед образом він знову почув голос, що звіщав йому прощення і прорік, що ця ікона називатиметься Скоропослушницею і виконуватиме прохання тих, хто приступить до неї. Згадують також преподобну Матрону (V ст.). Якщо Мотря зі снігом, то зима буде холодною, із хуртовинами.

23 листопада, неділя — апостолів із 70: Ераста, Родіона, Олімпа, Сосипатра, Кварта й Терпія (І ст.). Якщо до цього дня замерзнуть малі річки, буде морозна й сніжна зима: "Прийде Родіон — візьме мужика в полон".

Зараз ви читаєте новину «Галактіон і Єпистимія повертають зрадливих чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути