середа, 14 листопада 2018 08:20

Журналістка вирушила у навколосвітню подорож за маршрутом літературного героя

Журналістка вирушила у навколосвітню подорож за маршрутом літературного героя
Американська журналістка Неллі Блай. Фото: Вікімедіа

Американській журналістці Неллі Блай знадобилося 72 дні, 6 годин, 10 хвилин і 11 секунд, щоб об'їхати земну кулю. Маршрут її пролягав через Лондон, Париж, Суец, Цейлон, Сингапур, Гонконг, Йокогаму та Сан-Франциско. Такий сами був описаний у романі французького письменника Жюля Верна "Навколо світу за 80 днів". 14 листопада 1889 року мандрівниця повернулася до Нью-Йорка.

Роман був написаний і опублікований в 1872 році. В 1889 році, коли побити рекорд героя цього роману зібралася 22-річна журналістка Неллі Блай (її справжнє ім'я - Елізабет Кокрейн), репортер нью-йоркської газети "World".

Спонсорувала подорож редакція газети, видавцем якої був Джозеф Пулітцер. Журналістка взяла старт від нью-йоркської пристані на пароплаві "Август Вікторія", корабель прямував до Лондона. Неллі Блай пустилася в плавання без нічого, взявши лише невеликий саквояж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейського лікаря врятували знахарі африканського племя

Кожен етап кругосвітньої подорожі фіксувався в офіційному протоколі. У Франції взяла інтерв'ю у знаменитого письменника Жюля Верна. Неллі Блай робила дуже короткі зупинки в дорозі, адже треба було поспішати.

З Сінгапуру в Гонконг вона вирушила на два дні раніше наміченого терміну. Новий рік зустріла на борту пароплава до Японії. Продовжила подорож через Тихий океан і на три дні раніше запланованого терміну прибула в Сан-Франциско. В Нью-Йорку натовпи захоплених шанувальників зустрічали Неллі Блай.

Фінішувала журналістка 25 січня. Екіпаж, посланий за Неллі на вокзал, доставив її в редакцію газети "Нью-Йорк Уорлд", де і була зафіксована тривалість навколосвітньої подорожі. В її честь називали спортивні команди і скакових коней. Неллі Блай детально описала свої пригоди в книзі "За 72 дні навколо світу". У 1891 році вона ще два рази здійснила навколосвітню подорож - спочатку за 67, потім за 66 днів.

Зниклу експедицію Девіда Лівінгстона - відомого дослідника Африки, знайшли 3 листопада 1871 року у Центральній Африці. Хворого мандрівника лікувало місцеве плем'я.

Зараз ви читаєте новину «Журналістка вирушила у навколосвітню подорож за маршрутом літературного героя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути