Ексклюзиви
субота, 03 листопада 2018 08:20

Європейського лікаря врятували знахарі африканського племя

Європейського лікаря врятували знахарі африканського племя
Зустріч Стенлі і Лівінгстона (газетна ілюстрація тієї доби). Фото: Вікіпедія

Зниклу експедицію Девіда Лівінгстона - відомого дослідника Африки, знайшли 3 листопада 1871 року у Центральній Африці. Хворого мандрівника лікувало місцеве плем'я.

Шотландський місіонер і лікар Девід Лівінгстон в 1840 році вирушив як проповідник християнської релігії в Південну Африку. Лівінгстона цікавили також подорожі та спостереження. В 1849 році він пройшов через пустелю Калахарі до озера Нгамі, де ще ніколи не бували європейці. Наступного року він досяг верхів'їв великої річки Замбезі.

В 1855 році мандрівник вирішив знайти дорогу на схід – до Індійського океану. Невдовзі перед Лівінгстоном постав величезний водоспад завширшки близько 1800 м, води якого впадали в ущелину з висоти 120 м. Відкритому водоспаду мандрівник дав назву Вікторія, на честь англійської королеви.

В 1857 році, повернувшись на батьківщину, Давид Лівінгстон видав книгу, що прославила мандрівника - "Подорожі та дослідження місіонера в Південній Африці". Книгу було перекладено майже на всі європейські мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник президентам висікли з гори

В 1871 р. хворий на лихоманку Лівінгстон зупиняється в місцевості Уджіджі біля озераТанганьїка. Його лікуванням займаються місцеві знахарі. Починаючи з 1871 року, в Центральну Африку почали направлятись експедиції на пошуки Лівінгстона, який втратив за цей час зв'язок з Європою. Одна з таких експедицій, яку очолював Генрі Мортон Стенлі, виявила місцезнаходження хворого мандрівника.

Лівінгстон, зрадівши приходу європейців, вирушив разом зі Стенлі в складі його експедиції досліджувати північну Танганьїку. Але Лівінгстон захворів на дизентерією та помер 1 травня 1873 року в селищі Чітамбо на березі Бангвеулу. Слуги-африканці забальзамували тіло мандрівника та несли його близько 1500 км до берегів Індійського океану, звідки його відправили до Лондона. Лівінгстон похований у Вестмінстерському абатстві - усипальниці королів та відомих людей Англії.

Будівництво найбільшого пам'ятника світу — 18-метрових голів президентів завершили 31 жовтня 1941 року на горі Рашмор в США. В гірській породі висічені обличчя чотирьох президентів США: Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Теодора Рузвельта і Авраама Лінкольна. Гора знаходиться біля міста Кістоун у Південній Дакоті.

Зараз ви читаєте новину «Європейського лікаря врятували знахарі африканського племя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути