Ексклюзиви
четвер, 14 січня 2021 08:21

Знайшли скульптуру жерця із Трої

Знайшли скульптуру жерця із Трої
Троянський жрець Лаокоон піддався покаранню богів. Фото: digitalsculpture.org

У Римі 14 січня 1506-го знайшли та перевезли у Ватиканський собор скульптуру "Лаокоон і його сини". Робота Гагесандроса та Атанадороса з Родоса виготовлена з мармуру, це копія статуї І ст. до н. е. Оригінал не зберігся.

Римську копію знайшли під землею у залишках Золотого будинку Нерона. Ця ділянка належала господарю виноградників. Скульптуру викопав випадково на глибині 4 м. Папа Римський Юлій II відразу ж послав туди архітектора Джуліяно да Санґало та скульптора Мікеланджело Буонарроті. Вони підтвердили достовірність знахідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статую Венери знайшли на полі

Сюжет про Лаокоона відомий з переказів про Троянську війну римського поета Вергілія. Жрець Лаокоон піддався покаранню богів. Вони наслали на нього і його синів величезних змій. Скульптура зображує відчайдушні зусилля героя вивільнятися від чудовиськ. Грецьке мистецтво зображувало загибель в боротьбі.

Права рука Лаокоона була відсутня. У 1905-му археолог Людвіг Поллак впізнав оригінальну руку в магазині римського каменяра. Він подарував її Ватикану. Скульптуру реставрували.

Її можна побачити в музеї Ватикану.

Грецький селянин Йоргос Кентротас скопуючи своє поле на острові Мілос 8 квітня 1820-го знайшов 2-метрову скульптуру жінки із білого мармуру - статую давньоримської богині Венери. Її назвали найбільш знаменитою жіночою скульптурою, створеною людством та античним ідеалом краси

Зараз ви читаєте новину «Знайшли скульптуру жерця із Трої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути