Ексклюзиви
середа, 07 липня 2021 13:14

Знайшли родичів Леонардо да Вінчі

Знайшли родичів Леонардо да Вінчі
В Італії живуть 14 родичів да Вінчі Ілюстрація: galinfo

Італійські історики ідентифікували живих родичів митця та вченого епохи Відродження Леонардо да Вінчі.

Генеалогічне древо діяча 10 років досліджували фахівці Алессандро Веццозі та Аньєзе Сабато. Простежили п'ять гілок від предка Леонардо, на ім'я Мікеле, який народився 1331 року. Загалом 21 покоління протягом 690 років. Виявили 14 живих родичів чоловічої статі, інформує Daily Mail.

За словами дослідників, хоча в самого Леонардо не було дітей, у нього було аж 22 зведених братів. Серед нащадків генія - діти, фермери, офісні працівники, шпалерник, продавець порцеляни та художник. Жоден із них не живе в тосканському містечку Вінчі, де народився геній, натомість проживають у різних тосканських муніципалітетах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старовинну картину викрали з музею під час карантину

Деякі з чоловіків знали про можливу спорідненість, та не вірили в неї до останнього. Сумніви відпали, коли їм надали докази.

44-річний Мілко Вінчі сказав, що "відчував честь і безмірну гордість", водночас відчував себе "маленьким і не готовим" до усвідомлення такої новини. Художник 62-річний Джованні Вінчі сказав: "Може бути, за деякі з моїх робіт Леонардо перекинувся в могилі, але іншим, я сподіваюся, він пишається". 77-річний Бруно Вінчі відчував себе "задоволеним" і не знав, як висловити свою радість, а 85-річний Пауло Вінчі охарактеризував цю новину як "сюрприз і велику честь".

"Леонардо - незрівнянний геній, і для мене велика честь розділити нескінченно малу частину його генетичної спадщини", - зазначив Пауло Вінчі.

Найбільша колекція креслень, малюнків і рукописів Леонардо да Вінчі, під назвою "Кодекс Атлантікус", заразилась грибком.

Кодекс вміщує роботи 1478–1519 років на різноманітні теми: від літальних апаратів та зброї до математики й ботаніки. Колекція зберігається в Бібліотеці Амброзіана в італійському Мілані. Температуру та вологість повітря постійно перевіряють.

Головні наглядачі архіву розповіли, що вперше плісняву помітили у квітні 2006 року. Але з того часу їх не реставрували, бо це дорого. На сьогодні невідомо точно, наскільки пошкоджено документи. Зі способом, у який було б краще боротися з грибком, поки що не визначилися.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли родичів Леонардо да Вінчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути