четвер, 24 грудня 2020 13:00

Роботи да Вінчі вкрила пліснява

Автор: Wikipedia
  У Кодексі зібрані малюнки і креслення, що показують інтерес Леонардо да Вінчі до різних областей знання: аеродинаміки, музики, зброї, математики, ботаніки. Нараховує 1119 сторінок, зібрані в 12 томів.
У Кодексі зібрані малюнки і креслення, що показують інтерес Леонардо да Вінчі до різних областей знання: аеродинаміки, музики, зброї, математики, ботаніки. Нараховує 1119 сторінок, зібрані в 12 томів.

Найбільша колекція креслень, малюнків і рукописів Леонардо да Вінчі, під назвою "Кодекс Атлантікус" заразилась грибком.

Кодекс вміщує роботи 1478–1519 років на різноманітні теми: від літальних апаратів та зброї до математики й ботаніки. Колекція зберігається в Бібліотеці Амброзіана в італійському Мілані. Температуру та вологість повітря постійно перевіряють.

Головні наглядачі архіву розповіли, що вперше плісняву помітили у квітні 2006 року. Але з того часу їх не реставрували, бо це дорого. На сьогодні невідомо точно, наскільки пошкоджено документи. Зі способом, у який було би краще боротися з грибком, поки що не визначилися.

"Нині грибок не поширюється. Ми мусимо знайти спонсорів, щоб дати раду цій проблемі", — говорить історик бібліотеки Марко Навоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили античну фреску, яку порівнюють з "Моною Лізою"

Учені кажуть, що пліснява червоних, чорних та пурпурових кольорів могла з'явитися через реставрацію 1968–1972 років. Серед методів відновлення документів тоді практикували полірування сторінок клеєм, щоб надати їм більшого блиску та зробити привабливішими. Також, можливо, колекції не пішло на користь те, що її зробили доступною для наукових стипендіатів.

Публічно "Кодекс Атлантікус" востаннє виставляли 1998-го. Виставки в Загребі та в Римі зробили креслення літальних апаратів та інших винаходів Леонардо да Вінчі відомими на весь світ.

Роботу Леонардо да Вінчі "Свята Анна з Мадонною і немовлям Христом" після реставрації висвітлили. Якщо раніше переважали темні відтінки, то тепер картина яскравіша, наче дія відбувається в сонячний день. На думку експертів, це суперечить задуму да Вінчі. Деякі фахівці Лувру на знак протесту проти такої реставрації звільнилися.

Зараз ви читаєте новину «Роботи да Вінчі вкрила пліснява». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі