Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 15:56

Знайшли рештки офіцера, який рятував людей під час виверження вулкана

Знайшли рештки офіцера, який рятував людей під час виверження вулкана
Офіцер загинув миттєво разом із багатьма мешканцями Геркуланума Фото: Parco Archeologico di Ercolano

Воїн, загиблий 79 року в давньоримському місті Геркуланум під час виверження Везувію, виявився старшим офіцером рятівної місії Плінія Старшого. Такого висновку дійшли вчені, які досліджували його спорядження.

На скелет чоловіка археологи натрапили ще 1982 року на місцевому пляжі. Поруч знаходили й інші рештки. Це заперечило гіпотезу, що місто евакуювали цілком успішно. Насправді суміші каміння, попелу й газів Везувію, які повалилися на Геркуланум зі швидкістю 80-100 км за годину, убили усіх, хто ховався на пляжі під критими тентами для зберігання снастей і рибальських сіток, інформує Daily Mail.

Чоловік лежав долілиць. На його талії висів шкіряний пояс, прикрашений золотом і сріблом. З пояса звисав короткий меч - гладіус. Руків'я меча було виготовлене зі слонової кістки. На спині ж чоловіка висів прямокутний рюкзак із набором інструментів. Також поруч із ним побачили прикрашений кинджал, 12 срібних динаріїв і дві золоті монети - місячну платню солдата преторіанської гвардії. А неподалік від скелета археологи розкопали фрагменти військового човна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У жертви виверження вулкану знайшли неушкоджені клітини мозку

У 1980-х установили, що чоловіку було приблизно 40 років. Він мав міцну статуру й гарне здоров'я. Припускали, що був місцевим солдатом. Однак завдяки сучасному дослідженню побачили, що пояс прикрашали зображення лева й херувима, що піхви гладіуса були прикрашені овальним щитом, а інструменти в рюкзаку були типовими для морського інженера-тесляра. Таких називали Faber navalis.

Імовірно, поважний офіцер чи навіть адмірал, висадився з військовими на узбережжі для порятунку містян і був учасником рятівної місії Плінія Старшого. Останній відомий як видатний історик, письменник і військовий діяч. У 70-х роках командував римським флотом у Неаполітанській затоці, щоб зашкодити піратству. Як і офіцер, загинув 79 року в місті Стабії, допомагаючи людям під час виверження.

Наприкінці 2020 року в Італії, недалеко від стародавнього міста Помпеї, виявили останки двох загиблих в результаті виверження вулкана Везувій в 79 році. Тіла знайшли в підземній частині заміської вілли в Чівіте Джуліані.

За даними фахівців, загиблі - чоловік високого соціального статусу в віці 30-40 років і його раб, якому було приблизно 18-25 років. У молодої людини виявили пошкодження хребта, які вказують на те, що він виконував важку фізичну роботу.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рештки офіцера, який рятував людей під час виверження вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути