вівторок, 25 травня 2021 12:16

Знайшли обгорілу давньоримську печатку з богами війни й перемоги

Шукач скарбів знайшов давню печатку із зображенням римських богів неподалік села Гейтон у графстві Норфолк, Велика Британія.

Предмет виготовлений зі срібла й дорогоцінного каменю. Він сильно обгорів, але на камені розгледіли зображення бога війни Марса з крилами та списом, а також богині перемоги Вікторії. Такі сюжети гравірували за часів панування римлян у Британії (43-410 роки). Однак дослідники встановили, що срібну оправу виготовили у XIII чи XIV ст. - в епоху середньовіччя, інформує видання Smithsonianmag.

Автор: Norfolk County Council
  Камінь печатки виготовили за часів римського панування у Британії, але оправу в XIII - XIV ст.
Камінь печатки виготовили за часів римського панування у Британії, але оправу в XIII - XIV ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальну печатку

Можливо, хтось знайшов печатку саме в цей період і користувався нею, полагодивши основу. Замовити срібну печатку міг собі дозволити лише світський чи духовний аристократ. Припускають, що власник не знав про те, що це був саме римський дорогоцінний камінь. У ті часи могли припустити, що предмет прийшов із Середземномор'я як трофей часів хрестових походів.

Знахідку з Гейтона внесли до реєстру національних скарбів. Її прагне придбати музей Норвіцького замку.

Нещодавно шукач скарбів у британському Норфолку виявив золоту печатку із зображенням слона, що несе на спині башту. Предмет виготовили між 1250 і 1350 роками.

Його назвали вкрай рідкісним. Це був третій із коли-небудь зареєстрованих подібних і єдиний, на якому зображений слон. Унікальність печатки ще й у тому, що мало хто в середньовічній Англії міг бачити живого слона. Тому зображення екзотичної тварини могли вигравірувати, спираючись на розповіді пілігримів чи лицарів, які поверталися зі східних хрестових походів, або ж читаючи різноманітні бестіарії.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли обгорілу давньоримську печатку з богами війни й перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути