четвер, 08 квітня 2021 14:00

Дослідників здивувала давня золота печатка

Шукач скарбів у британському Норфолку виявив золоту печатку із зображенням слона, що несе на спині башту. Предмет виготовили між 1250 і 1350 роками.

Його називають вкрай рідкісним. Це 3-й із коли-небудь зареєстрованих подібних та єдиний, на якому зображений слон. Унікальність печатки полягає ще й в тому, що мало хто в середньовічній Англії міг бачити живого слона. Тому зображення екзотичної тварини могли вигравірувати, спираючись на розповіді пілігримів чи лицарів, які поверталися зі східних хрестових походів, або ж читаючи різноманітні бестіарії, повідомляє The History Blog.

Печатка має довжину трохи більш як 2,5 см. У позолочену оправу вставлений овальний камінь - сердолік або ж агат, на якому і зображений слон. Тварина поглядає праворуч, її хобот загнутий на кінці вперед. На спині - башта, яку зазвичай носили бойові слони.

На печатці немає імені, однак є напис PARMAT EST ‧ WEVEI ‧ DRA OBEST. Чітко перекласти приказку вчені не змогли. Можливо, щось на кшталт "озброєний щитом, чи броньований, дракон-вигнанець згубний". Так давні майстри могли послатись на припущення, яке зустрічали в бестіаріях. Воно стверджувало, що дракони були єдиними природними ворогами слонів.

Автор: Norfolk Country Council
  Печатку виготовили між 1250 і 1350 роками
Печатку виготовили між 1250 і 1350 роками

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли колекцію монет епохи Стародавнього Риму

У середньовічній геральдиці слони символізували силу, мудрість і мужність, оскільки були пов'язані зі східними правителями. Слони на гербі могли означати перемогу чи успіх знатної людини на Сході під час хрестових походів. Башта на слоні асоціювалася з королівською владою та битвою.

Відомо, що між 1255-м і 1257 роком у королівському звіринці Лондонського Тауера був живий слон. Його подарував королю Генріху III король Франції Людовік IX.

Імовірно, знахідку оголосять національним скарбом. Її планує придбати Музей замку Норвіч.

Нещодавно шукач скарбів Девід Бальфур знайшов золотий перстень Memento mori у спільноті Карреггофа, Вельс, Велика Британія. Його оголосили національним скарбом.

Перстень має пласке кружальце із вигравіруваним та інкрустованим білою емаллю черепом. Довкола нього напис Memento Mori, що з латинської означає "пам'ятай про смерть".

За словами фахівців, форма персня, напис та стиль черепа вказують на валійське походження прикраси та на те, що її виготовили між 1550 і 1650 роками - в епоху правління Тюдорів чи Стюартів.

Зараз ви читаєте новину «Дослідників здивувала давня золота печатка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути