пʼятниця, 25 травня 2018 12:47

Знайшли найдревніші єврейські монети

Знайшли найдревніші єврейські монети
Монети карбували зі срібла в районі Храмової гори. Фото: ynetnews.com

Рідкісні срібні монети виявили на Храмовій горі в Ізраїлі.

Монети є одними з перших, які карбували євреї. Вони прикрашені словом Єхуд - арамейською назвою провінції Юдея першої Персидської імперії, передає УНІАН.

"Протягом 150 років археологічних розкопок по всіх місцях древнього Єрусалиму були знайдені тільки п'ять таких монет. Тепер ми знайшли три цілі монети, разом з двома пошкодженими, мабуть, з тієї ж серії, і припускаємо, що ми знайдемо більше в майбутньому", - розповіла керівник археологічного проекту з просіювання землі Захі Двіра.

Вчені кажуть, що монети свідчать про адміністративне життя давніх юдеїв. Усі керівні заклади розташовувалися біля Храмової гори.

"Монети демонструють повернення людей на свою землю після вавилонського вигнання і їх здатність підтримувати дипломатичні зв'язки з правлячою імперією - тоді Персією - подібно нашим відносинам зі Сполученими Штатами сьогодні. Іронічно, що в той час, коли іранці відкрито говорять про знищення Ізраїлю, знаходимо монети того періоду, коли перський режим був сприятливий для євреїв і дозволив їм з гідністю жити в Ізраїлі", - каже вчена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли 2700-річну печатку

Монети мають діаметр 7 мм. Їх скопіювали з грецької монети оболи, на якій зображали сову. Напис ΑΘΕ, який означав Афіни замінили на YHD - "Мединат Єхуд".

"Ці рідкісні монети відображають початок переходу в регіоні від торгівлі з використанням товарів і дорогоцінних металів, таких як золото і срібло, до торгівлі з використанням контрольованої урядом карбованої монети. На відміну від сьогоднішнього дня комерційна цінність стародавніх монет дорівнювала масі металу, використовуваного в їх карбуванні. Однак, подібно до сучасного ринку, напис на монеті свідчив про те, що її карбували під державним наглядом", - повідомила дослідниця.

Давньоримську колону з письменами на івриті знайшли археологи у Західній Галілеї, Ізраїль. Відкриття може доводити існування засновника вчення Кабали Рабі Шимона Бар-Іохаєма. За легендами він переховувався в галілейському селі Пкіін від римлян.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдревніші єврейські монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути