вівторок, 29 січня 2013 11:00

Знайшли найдавніший у світі черевик

Знайшли найдавніший у світі черевик

Міжнародна археологічна експедиція, яка  працює в провінції Вайоц Дзор на півдні Вірменії, поблизу іранського кордону, знайшла найдавніший у світі черевик.

Знахідка була зроблена в печері, підлога якої була ще в глибокій старовині покрита овечими екскрементами, що слугували свого роду консервантом. Завдяки стабільній сухості та прохолоді печери черевик та інші знайдені там предмети збереглися чудово.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайдене в американській печері взуття виявилося найдавнішим у світі

Черевик приблизно 37-го розміру зроблений зі шкіри та оснащений шнурівкою. Він був набитий травою - або для утеплення, або для збереження форми. Зразки шкірий трави були незалежно датовані радіовуглецевим методом в двох лабораторіях у Великобританії й США. Їхні результати збіглися: знахідці близько 5,5 тисячі років.

Досі найдавнішими у світі черевиками вважалося взуття "крижаної людини" Отці, останки якого були знайдені вмерзлими в льодовик в Альпах 1991 року. Отці жив близько 5300 років тому. Археологи раніше виявляли в різних частинах світу і більш давні зразки взуття, але всі вони являли собою скоріше сандалі, ніж черевики.

Крім черевика, в печері в Вайоц Дзор археологи знайшли добре збережені зразки пшениці, ячменю, абрикосів та інших харчів.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найдавніший у світі черевик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути