понеділок, 24 травня 2021 14:05

Знайшли кинджал-оберіг, якому 2 тис. років

Знайшли кинджал-оберіг, якому 2 тис. років
Кинджал використовували як оберіг ldscotland.com

Археологи розкопали зникле середньовічне поселення Нетертон у Північному Ланкаширі, Велика Британія. Знайшли багато предметів і загадковий ритуальний кинджал залізного віку.

Дослідники розповіли, що поселення виникло в XIV ст. і зникло наприкінці XVII. Його зруйнували герцоги Гамільтони, які вирішили закласти довкола своєї садиби впорядкований і симетричний парк із широкими алеями. Уперше на сліди Нетертона натрапили 2016 року, пише видання The Herald.

Під час дослідження місцевості на території однієї із будівель археологам удалося знайти точильний камінь із дрібнозернистого пісковика, веретено, зроблене з кам'яного вугілля, ігрову деталь із глиняного посуду та дві монети XVII ст.

Разом із цими предметами знайшли залізний кинджал у піхвах, якому приблизно 2 тис. років. Вважають, що власники заклали його під будинок як талісман, адже вірили, що особлива сила кинджала зможе захистити будинок і родину від лихого ока й шкідливої магії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи відкопали давню зброю

"Форма цього кинджала не відрізняється від зразків залізного віку. Це вказує на те, що ця проста форма мала дуже тривалу історію", - зазначила археологиня Джемма Круїкшенкс.

Учені також розповіли, що свідчення повторного використання давніх предметів середньовічними людьми виявляли під час розкопок у церквах Англії. Давні крем'яні наконечники стріл традиційно називали "ельфійськими болтами". Вважали, що вони мали шкідливі магічні властивості, які треба було нейтралізувати.

Археологи знайшли меч, якому орієнтовно 3 тис. років, у данському селищі Хоре на острові Фюн. Клинок і руків'я зброї збереглися повністю.

Меч викарбували з бронзи, завезеної з Центральної Європи. Руків'я майстер виготовив із дерева й рогу. Загалом він важить майже 1,3 кг. Імовірно, мав церемоніальне призначення.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли кинджал-оберіг, якому 2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути