вівторок, 27 серпня 2019 12:18

Знайшли давній скарб вартістю $6 млн

У Великій Британії за допомогою металошукача виявили скарб монет XI ст. Середньовічні пенні кількостю 2,5 тис. оцінили у $6,2 млн.

Їх викарбували у період правління останнього англосаксонського короля Гарольда II Годвінсона між 1066-1072 роками. Усі вони перебувають у відмінному стані, мають написи монетного двору, повідомляє видання The Sun.

Автор: thesun.co.uk
  Родина виявила 2,5 тис. коштовних монет XI ст. за допомогою металошукача
Родина виявила 2,5 тис. коштовних монет XI ст. за допомогою металошукача

Це величезна сума для того часу. Саме тому дослідники переконані, що знахідка належала якщо не самому королю, то поважному чиновнику, наближенному до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії знайшли 90 фрагментів із золота та срібла

Родина, що знайшла скарб, повідомила про знахідку до поліції, як цього вимагає закон. Монети передали до Британського музею для оцінки. Вони виявились на декілька мільйонів дорожчими за значно більший Стаффордширський скарб золотих прикрас, виявлений мисливцем за скарбами 2009-го неподалік Бірмінгему.

Англійські вчені завершили реставрацію шолома зі Стаффордширского скарбу VII ст. Це найбільша в історії знахідка англо-саксонських дорогоцінних виробів.

Найбільшу увагу дослідників привернув позолочений шолом із поздовжнім гребінцем і додатковим захистом для вух і носа. Для того часу це була дуже розкішна річ. Він повністю покритий позолоченим сріблом. Припускають, що власником шолома був король Педа, що правив у 655-656-х.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли давній скарб вартістю $6 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути