середа, 28 листопада 2018 14:46

Відреставрували унікальний шолом зі скарбу англійського короля
6

Англійські вчені завершили реставрацію шолома зі Стаффордширского скарбу VII ст. Це найбільша в історії знахідка англо-саксонських дорогоцінних виробів.

Найбільшу увагу дослідників привернув позолочений шолом із поздовжнім гребінцем і додатковим захистом для вух і носа. Для того часу це була дуже розкішна річ. Він повністю покритий позолоченим сріблом. Припускають, що власником цього шолома був король Педа, що правив у 655-656-х, пише Урядовий кур'єр.

До дорогоцінної обробки шолома відноситься майже 1,8 тис. фрагментів. Основа його не збереглася, але до рук археологів потрапили частини з рельєфною позолотою срібної фольги. Вона покривала шолом. Рельєфні прикраси на шоломі зображують тварин і озброєних воїнів.

Стаффордширський скарб
Фото: ukurier.gov.ua
Стаффордширський скарб
Стаффордширський скарб
Стаффордширський скарб
Стаффордширський скарб

Протягом 201 -2017-х копітко досліджували всі фрагменти, виділяючи з них саме ті, що кріпилися до шолома, готуючи реконструкцію його зовнішнього вигляду. Потім ще 18 місяців археологи разом із працівниками Школи ювелірного мистецтва Бірмінгемського міського університету працювали над реставрацією шолома. У результаті виготовили 2 шолома, в яких врахований кожен із знайдених фрагментів. Були використані метал, шкіра, кінський волос і деревина, відповідно до результатів аналізу знахідок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меч вікінга-найманця знайшли далеко від його батьківщини

Стаффордширський скарб виявив 2009-го археолог-аматор Террі Гербертом за допомогою металошукача. Власник поля Фред Джонсон отримав офіційний дозвіл на розкопки.

Там виявили понад 3500 срібних і золотих фрагментів. У 2010 і 2012-х відбулися додаткові розкопки, під час яких було знайдено ще 91 об'єкт. Саме 2012-го були знайдені вушні пластини шолома, інші частини якого виявили ще в перший рік розкопок. За вагою в цілому Стаффордширський скарб містить 5,1 кг золота і 1,4 кг срібла. Примітно, що в скарбі не було жодних жіночих прикрас, проте було виявлено витонченої роботи мечі та шолом.

На виставці у Львові показали церемоніальний шолом кіммерійського воїна етруської роботи.

Артефакт знайшла на інтернет-аукціоні невідома особа. Він викупив його і віддав Львівському музею історії релігії

Зараз ви читаєте новину «Відреставрували унікальний шолом зі скарбу англійського короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути