субота, 14 січня 2023 14:26

Знайшли цінну скульптуру на місці будинку Нерона

Знайшли цінну скульптуру на місці будинку Нерона
Скульптура зображує відчайдушні зусилля героя вивільнятися від чудовиськ. Її можна побачити в музеї Ватикану. Фото: Musei Vaticani

У Римі 14 січня 1506-го знайшли скульптуру "Лаокоон і його сини". Робота Гагесандроса та Атанадороса з Родоса виготовлена з мармуру, це копія статуї І ст. до н. е. Оригінал не зберігся.

Римську копію знайшли під землею у залишках Золотого будинку Нерона. Ця ділянка належала господарю виноградників. Скульптуру викопав випадково на глибині 4 м. Вважається мармуровою копією другої половини I століття до н.е. з оригіналу, який був виконаний у бронзі у 200 році до н. е.

Папа Римський Юлій II відразу ж послав туди архітектора Джуліяно да Санґало та скульптора Мікеланджело Буонарроті. Вони підтвердили достовірність знахідки. Вже у березні 1506 року передають скульптурну групу Папі у Ватикан. Ускладнена композиція стала предметом захоплення художників епохи маньєризму і породила моду на складно закручені зображення людського тіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 тисячі років тому давні греки хитрістю захопили Трою

Сюжет про Лаокоона відомий з переказів про Троянську війну римського поета Вергілія. Жрець Лаокоон піддався покаранню богів. Вони наслали на нього і його синів величезних змій. Скульптура зображує відчайдушні зусилля героя вивільнятися від чудовиськ. Грецьке мистецтво зображувало загибель в боротьбі.

Права рука Лаокоона була відсутня. У 1905-му археолог Людвіг Поллак впізнав оригінальну руку в магазині римського каменяра. Він подарував її Ватикану. Скульптуру реставрували. Її можна побачити в музеї Ватикану.

Італійський скульптор Мікеланджело Буонарроті 13 вересня 1501 року отримав замовлення на статую біблійного персонажа Давида. За три роки скульптор створив колосальну фігуру заввишки 5,17 м. 1873-го статую перенесли у Флорентійську академію мистецтв, де вона перебуває досі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли цінну скульптуру на місці будинку Нерона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути