понеділок, 13 вересня 2021 09:21

Скульптуру Давида майстер робив три роки

Скульптуру Давида майстер робив три роки
Багаті флорентійці хотіли скульптуру Давида поставити на даху центрального собору. 1873-го статую перенесли в Флорентійська академія мистецтв, де вона знаходиться і досі. Фото: https://static.cambridge.org

Італійський скульптор Мікеланджело Буонарроті 13 вересня 1501 року отримав замовлення на статую біблійного персонажа Давида. За три роки скульптор створив колосальну фігуру заввишки 5,17 м.

За легендою, філістимляни вирішили йти війною на ізраїльтян. Юний іудей-пастух Давид побачив гіганта Голіафа й наважився викликати його на бій за глузування з вірувань місцевих. Юнак із пращі вразив каменем велетня на смерть. Ізраїльтяни перемогли наляканих ворогів.

Багаті флорентійці захотіли скульптуру Давида поставити на даху центрального собору. Велику мармурову брилу передали Мікеланджело. Щоб ніхто не заважав - звів навколо майстерні паркан із дошок заввишки 2 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник чотири роки розписував стелю храму

Мікеланджело вирішив зобразити момент, що передує бою. Зробив оголеного Давида готового до дії. Він стоїть із перекинутою через плече пращею, стискаючи в правиці камінь. Пропорції Давида нетипові - у фігури надзвичайно велика голова й руки, але невеликий розмір геніталій. Це зроблено навмисне: спочатку статуя була призначена для розміщення на даху, тому важливі частини скульптури мали бути підкреслені.

Флорентійська влада скликала комітет із 30 громадян Флоренції, щоб ухвалити рішення щодо місця для Давида. Для даху собору статую була завелика. Вирішили поставити біля головного входу у будівлю уряду "Палаццо Веккйо". Скульптору заплатили 400 флоринів. За ці гроші в місті можна було купити хороший двоповерховий будинок.

1873-го статую перенесли у Флорентійську академію мистецтв, де вона перебуває досі.

У Римі 14 січня 1506-го знайшли й перевезли у Ватиканський собор скульптуру "Лаокоон і його сини". Робота Гагесандроса та Атанадороса з Родоса виготовлена з мармуру, це копія статуї І ст. до н. е. Оригінал не зберігся.

Римську копію знайшли під землею в залишках Золотого будинку Нерона. Ця ділянка належала господарю виноградників. Скульптуру викопав випадково на глибині 4 м.

Зараз ви читаєте новину «Скульптуру Давида майстер робив три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути