Ексклюзиви
середа, 28 жовтня 2020 08:21

Жителям Бессарабії почали видавати румунське громадянство

Жителям Бессарабії почали видавати румунське громадянство
Герб Королівства Румунія 1921-1947 рр, до якого приєднали Бессарабію. Фото Kingdom of Romania

У Парижі 28 жовтня 1920-го підписали Бессарабський протокол. Землі між річками Прут і Дністер приєднали до Румунії. Жителі Бессарабії почали видавати румунське громадянство.

Договір уклали Румунія з однієї сторони, та Великобританія, Італія, Франція та Японія – з іншої. Ратифікували значно пізніше: Великобританія – через 3 роки, Франція – 4, Італія – 7, Японія – 11. Сполученні Штати Америки відмовилися від підписання протоколу.

Бессарабський протокол складався з 9 статей. Перша з них визнавала суверенітет Румунії над Бессарабією, оскільки це нібито відповідало з економічної, географічної, етнографічної та історичної точки зору. Усі жителі Бессарабії отримували румунське громадянство. Але протягом двох років вони мали можливість змінити його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виступ священика спричинив революцію

Згідно 7-ї статті договору гирло Дунаю переходило під юрисдикцію європейської Дунайської комісії. Румунія зобов'язувалась виконувати усі пункти Сен-Жерменського договору, які передбачали тверді гарантії надання національним меншинам політичних прав і демократичних свобод.

Остання стаття протоколу визнавала право Росії приєднатися до договору, але лише після того, як буде створено її уряд, визнаний сторонами договору.

1 листопада 1920 року Народний комісар з іноземних справ РРФСР Георгій Чічерін надіслав ноту протесту державам, які підписали договір. В ній відзначалося, що Російська республіка не визнає договір, оскільки його було підписано без її згоди. Приєднання Бесарабії до Румунії визнавалося анексією.

Священик Ласло Текеші публічно виступив проти режиму Ніколає Чаушеску в церкві румунського міста Тімішоара. Після цього його заарештували військові. 16 грудня 1989 року протести на захист духівника перетворилися на демонстрацію під гаслами "Геть Чаушеску!".

Зараз ви читаєте новину «Жителям Бессарабії почали видавати румунське громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути