середа, 01 грудня 2021 08:20

Жінка не поступилася місцем у автобусі: її заарештували

Жінка не поступилася місцем у автобусі: її заарештували
Розу Паркс оштрафували на 14 доларів. Фото: National Archives

Темношкіра американка Роза Паркс в автобусі місті Монтґомері, штат Алабама 1 грудня 1955-го не поступилася місце білому чоловіку в автобусі. За тогочасними законами неграм не дозволяли сідати на місця, призначені "тільки для білих".

У ті роки в деяких південних штатах країни ще дотримувалися політики расової сегрегації у громадському транспорті. У міських автобусах були окремі секції для білих і чорних пасажирів. Темношкірі пасажири мали сідати ззаду. Якщо місць було замало - їх висаджували.

Швачка Роза Паркс того дня сіла на порожнє місце одразу за сидіннями для білих. Водій автобуса попросив чотирьох темношкірих пасажирів звільнити додатковий ряд. "Я не встану. Поясніть мені, чому я маю підкорятися цим законам?" – казала Роза Паркс. Її заарештували "за порушення громадського порядку" і оштрафували на $14.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За примусову працю рабів американців судитимуть

За п'ять днів усі темношкірі міста почали бойкот – перестали користуватися громадським транспортом. Вимагали рівних прав. Бойкот тривав 381 день.

Компанії-автоперевізники зазнали великих збитків: у місті темношкірі становили коло 70% пасажирів. Верховний Суд США через рік скасував закон про сегрегацію в міському транспорті. Роза Паркс була серед перших темношкірих, хто проїхались міським автобусом законно.

Роза Паркс ще десять років продовжувала займатися шитвом. 1965-го темношкірий конгресмен Джон Коньєрс запросив її для роботи в приймальню свого офісу.

Доктор Мартін Лютер Кінг-молодший з 3200 учасниками 21 березня 1965-го виходять на марш громадянських прав від Сельми до Монтгомері, штат Алабама. Участь взяло 25 тис. людей.

Хотів привернути увагу до несправедливих виборчих прав між темношкірими та білими.

Зараз ви читаєте новину «Жінка не поступилася місцем у автобусі: її заарештували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути