Ексклюзиви
неділя, 10 липня 2022 09:05

Землетрус за день знищив місто і села

Землетрус за день знищив місто і села
Завал уздовж долини річки Ясман мав довжину 20 км при ширині 1 км і більше. Числа жертв — від 5 до 28 тис. Фото: https://akhbor-rus.com

Хаїтський землетрус стався 10 липня 1949-го о 9:45 за місцевим часом в місті Хаїт в Таджикистані. 20 тис. жителів кишлаку загинули.

Сейсмічні процеси на території гірської азіатської республіки протікають бурхливо. Щорічно в Таджикистані реєструється близько 600 землетрусів. Це 80% від загального числа землетрусів Центральної Азії.

Вранці в місті почався підземний поштовх, що супроводжується сильним гулом. Поштовх був такої сили, що люди не могли встояти на ногах. Після цього почалися горизонтальні коливання величезної сили. Шум і скрегіт були доповнені ураганним вітром, що ламав дерева, виривав їх з коренем і відкидав на велику відстань. Було підраховано, що вихід енергії при землетрусі приблизно відповідав енергії вибуху водневої бомби в 40 мегатонн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із тріщин забили підземні гейзери

Землетрус викликав прояв великої кількості обвальних і селевих явищ. Під ними були поховані селище Хаїт і двадцять кишлаків в долині річки Ясман, 12 кишлаків в долині річки Обі кабуді і річки Сурхоб. Завал уздовж долини річки Ясман мав довжину 20 км при ширині 1 км і більше. Числа жертв — від 5 до 28 тис.

У 1964 році в пам'ять про жертв тієї трагедії був побудований монумент "Модарі гам" (Скорботна мати). Сьогодні неподалік існує відбудоване поселення Хаїт з населенням у майже 10 тис. мешканців.

В колумбійському місті Какута на колумбійсько-венесуельському кордоні 17 травня 1875-го почалися перші поштовхи, що переросли в землетрус силою 7,3 градуса за шкалою Ріхтера.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус за день знищив місто і села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути