вівторок, 22 травня 2018 04:20

Землетрус і цунамі зруйнували популярні курортні острови

Землетрус і цунамі зруйнували популярні курортні острови
Вулиця у Вальдівії після землетрусу 22 травня 1960 року. Фото: Pierre St. Amand

Землетрус магнітудою 9,5 балів стався 22 травня 1960 року в Чилі. Стихія забрала життя 1716 чоловік і ще 2 млн чоловік залишились без даху над головою. Викликане землетрусом цунамі накрило береги Гаваїв, Японії і Філіппін, що стало причиною загибелі людей. Хвиля дійшла до побережжя США, де були різні руйнування, але без жертв.

Причиною руйнувань були підземні поштовхи, обвали, виверження вулканів, що прокинулися. Епіцентр розташовувався біля міста Вальдівія за 435 кілометрів на південь від Сантьяго. Гіпоцентр знаходився на глибині 33 км. Хвилі цунамі, що виникли в результаті, досягали висоти 25 метрів. Їх руйнівна дія не обмежилася територією Чилі — країни і острови, розташовані в тисячах кілометрів від Південної Америки, відчули натиск стихії. У Чилі загинуло не так вже багато людей, потонуло близько тисячі чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб

Незабаром після могутнього поштовху, що відбувався о 3 годині дня, жителі прибережних районів відмітили, що спочатку море роздулося і його рівень піднявся значно вище за рівень найвищих припливів. З криками жаху "Море йде!" всі піднялися на горби. Хвиля помчала далі по просторах Тихого океану. Її наступною жертвою став острів Пасхи.

Потім цунамі досягло Гавайських островів. Тут висота хвилі була близько 10 м і руйнування були жахливими. Житлові будинки, адміністративні будівлі, автомобілі були змиті, в морі затонули або були зруйновані. Жертвами цунамі стали 60 чоловік. Прокотившись через весь Тихий океан, гігантські хвилі обрушилися на Японію. Тисячі будинків були змиті морем, затонули або були розбиті сотні суден, 120 чоловік стали жертвами розгулу стихії.

Кількість жертв склала близько 6 тис. чоловік, причому, основна частина людей загинула від цунамі. Збиток в цінах 1960 року склав біля півмільярда доларів.

16 грудня 1920 року у китайській провінції Ганьсу стався землетрус силою 8.6 бала за шкалою Ріхтера, один із найруйнівніших природних катаклізмів за всю історію людства. На площі більше 65 тисяч квадратних кілометрів загинуло близько 200 тисяч осіб і ще 20 тисяч чоловік, позбавлених житла, померли протягом зими.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус і цунамі зруйнували популярні курортні острови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути