пʼятниця, 26 квітня 2013 11:35

Запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом виклали в інтернет

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Група ліквідаторів у захисних костюмах
Група ліквідаторів у захисних костюмах

На YouTube виклали запис телефонних переговорів диспетчера ЦППЗ (центральний пункт пожежного зв'язку) з диспетчерами ВПЧ (воєнізована пожежна частина) ЧАЕС, Іванкова, Поліського, з керівництвом в першу годину після аварії на ЧАЕС вночі 26 квітня 1986 року.

Пожежнники прибули до місця аварії на ЧАЕС майже відразу. Першою приїхала бригада під командуванням лейтенанта Володимира Правика (начальник караулу 2-ї воєнізованої пожежної частини Управління внутрішніх справ Київського облвиконкому по охороні Чорнобильської АЕС ), який помер 9 травня від гострої променевої хвороби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Хутко йди додому, зачиняй вікна й двері, сиди й не виходь" - евакуація з Прип'яті

Пожежників не попередили, що ця аварія була чимось більшим, ніж звичайна пожежа, тож і про надзвичайну небезпеку вони не знали.

"Ми не знали багато про радіацію. Навіть ті, хто працював тут, не мали жодних ідей. Не було води у вантажівках. Михайло заповнив цистерну і ми націлили струмінь води на вершину. Потім ті хлопчики, які померли, пішли аж до даху – Коля Ващук, Володя Правік та інші... Вони піднялися вгору сходами... і я вже їх ніколи не побачив знову", - згадував пізніше один з пожежників, Гергій Хмель.

У перші години після аварії багато хто, мабуть, не усвідомлював, наскільки сильно зруйнований реактор, тому прийняли помилкове рішення забезпечити подачу води в активну зону реактора для її охолоджування. Ці зусилля були даремними, оскільки і трубопроводи і сама активна зона були зруйновані, але вони вимагали ведення робіт в зонах з високою радіацією, які персонал виконував без захисного одягу. Інші дії персоналу станції, такі як гасіння локальних пожеж в приміщеннях станції, заходи, направлені на запобігання можливого вибуху водню, та інше, навпаки, були необхідними. Можливо, вони запобігли ще серйознішим наслідкам.

Вогонь гасили до 5 години ранку. У середині четвертого блоку його вдалося загасити лише до 10 травня 1986 року.

Зараз ви читаєте новину «Запис переговорів диспетчера ЧАЕС з керівництвом виклали в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути