пʼятниця, 29 січня 2021 01:13

Залишки двору німецьких купців знайшли далеко від їх батьківщини

Залишки двору німецьких купців знайшли далеко від їх батьківщини
Західноєвропейські текстильні пломби XV ст. знайшли під час розкопок. Фото: РАН

Археологи виявили межі Німецького двору та 2-х середньовічних вулиць в історичному центрі Великого Новгорода, РФ. Двір був нанесений на давні карти, але його точного місця розташування знайти не вдавалося.

Науковці розповіли, що двір належав Ганзейському союзу і мав автономне управління. Являв собою одночасно представництво та факторію німецьких купців протягом XII-XVI ст. Там вони й проживали, повідомляє пресслужба Інституту археології РАН.

Писемні джерела повідомляли, що двір був обнесений частоколом, а ворота зачиняли на ніч. У центрі стояла кам'яна церква святого Петра, через що представництво іноді називали Двором святого Петра - Peterhof. У церкві купці зберігали свої товари. Також поруч існувало невелике кладовище.

За словами археологів, двір займав загальну площу близько 2 тис. м. кв. Серед іншого тут вдалося знайти залишки товарів, кераміки, 600-річні свинцеві печатки та лівонські монети.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили форт, у якому індіанці захищалися від російської армії

Раніше у російському Великому Новгороді знайшли берестяну грамоту XIV ст. Автор запитував адресата, чи піде військовий загін "за волок" і чи варто йому побоюватися цього війська.

Малося на увазі Заволоччя, історична область Новгородського князівства.У джерелах дуже мало відомостей про Заволоччя. Грамота проливає світло на регіон.

Зараз ви читаєте новину «Залишки двору німецьких купців знайшли далеко від їх батьківщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути