вівторок, 19 грудня 2023 05:30

Закінчилася найдовша битва війни

Закінчилася найдовша битва війни
З кінця 1960-х роках меморіал у Верденах перетворився на символ політики франко-німецького примирення. Фото: https://www.flickr.com

Під Верденом, за 220 км від Парижа, 19 грудня 1916-го перемогою завершилася друга французька наступальна операція під Верденом, завдяки якій закінчилася найдовша в історії людства битва, що тривала 303 дні.

Німецьке командування 21 лютого 1916-го розпочало потужний наступ на французькі позиції в районі міста Вердена. Намагалися пробити оборону французів. Верден відкривав шлях на Париж. Німці вдень обстрілювали французькі форти з артилерії, вночі їхні війська займали укріплення.

Так їм вдалось просунутись углиб на кілька кілометрів. У Верден постійно перекидали війська та зброю. Друга наступальна битва під Верденом розпочалась 15 грудня і завершилась за 2 дні втратою німцями стратегічно важливих оборонних позицій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулась битва на Соммі

Дії російських військ на Східному фронті змусили німців перейти в оборону. Французи почали наступати і відвоювали позиції. Жодних тактичних і стратегічних результатів битва не принесла. Обидві сторони втратили до 430 тис. людей.

Біля Вердену військові вперше почали використовувати легкі кулемети, рушничні гранатомети, вогнемети і хімічні снаряди. Битва отримала назву "Верденської м'ясорубки". З кінця 1960-х роках меморіал у Верденах перетворився на символ політики франко-німецького примирення.

Британські війська під командуванням генерала Едмунда Елленбі 9 грудня 1917-го розбили об'єднані німецько-турецькі сили і зайняли Єрусалим. З поваги до міста він увійшов до нього пішки, а не верхи на коні. Едмунд Алленбі став першим християнином, що оволодів Єрусалимом за декілька століть.

Зараз ви читаєте новину «Закінчилася найдовша битва війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути